Jajka z pastami

Jajka z pastą z tuńczyka oraz z pastą z musztardy to idealne danie, które możesz podać podczas świąt jako elegancką przekąskę.

DRUKUJ PRZEPIS
Jajka z pastami
Fotolia
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 20 min
Ilość kalorii: 100 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 9 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 łyżki odsączonego tuńczyka w sosie własnym (z puszki)
  • 2 łyżki majonezu 
  • łyżeczka soku z cytryny
  • pół łyżeczki musztardy
  • po kawałku kolorowej papryki do dekoracji
  • sól
  • biały pieprz
Przygotowanie:
  1. Jajka obierz ze skorupek, przekrój wzdłuż na pół. Wyjmij żółtka.
  2. Połowę żółtek zmiksuj z tuńczykiem i łyżką majonezu. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  3. Białko jednego jaja zmiksuj z pozostałymi żółtkami i łyżką majonezu. Dopraw musztardą, solą i pieprzem.
  4. Pasty wyciskaj do połówek jaj, udekoruj kawałkami papryki.

Dobre rady:

  • Pastę do jajek wyciskaj za pomocą szprycki lub rękawa cukierniczego. Wcześniej warto ją dobrze schłodzić w lodówce.   
  • Pasta nie może być zbyt rzadka, bo będzie spływać. Wtedy dodaj do niej jeszcze żółtko lub trochę twarogu.
  • Wierzch pasty można posypać zieleniną czy mieloną papryką.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ (0)
KOMENTARZE (0)