Szynka w pomarańczach

Szynka będzie bardziej aromatyczna, jeśli obłożysz ją pomarańczami kwadrans przed końcem pieczenia.

DRUKUJ PRZEPIS
Szynka w pomarańczach
A. Rogalski
Czas wykonania: 40 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 3 kg szynki ze skórą
  • 4 listki laurowe
  • łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
  • łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki soli peklowej
  • 3 litry wody

Dodatki:

  • 2–3 pomarańcze
  • goździki
  • szklanka oleju
Przygotowanie:
  1. W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj sól peklowaną, pokruszone liście laurowe, rozgniecione ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Ostudź.
  2. Szynkę umyj, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym i – dla nadania ładnego kształtu – obwiąż nicią kuchenną.
  3. Tak przygotowaną szynkę włóż do ostudzonej wody z przyprawami. Odstaw na 4 dni w chłodne miejsce, ale nie do lodówki, bo zbyt niska temperatura utrudni peklowanie. Co kilka godzin mięso obracaj. Po dwóch dniach szynkę za pomocą strzykawki naszprycuj zalewą, w której się moczy.
  4. Zapeklowaną szynkę opłucz, osusz, ułóż na blasze, polej obficie olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 185 stopni. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 160 stopni. Piecz do miękkości (około 3 godzin), co jakiś czas polewając kilkoma łyżkami wody oraz powstałym sosem.
  5. Pomarańcze sparz, osusz i pokrój na półplastry. Obłóż nimi upieczoną szynkę, przypinając do mięsa goździkami.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ (0)
KOMENTARZE (0)