Różana babka wielkanocna - przepis składniki i przygotowanie

Idealny wypiek na świąteczny stół!
Weronika Kwaśniak / 04.03.2016 07:02
DRUKUJ PRZEPIS
Różana babka wielkanocna - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:

  • 35 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 2 jajka
  • 5 dag masła
  • 2 dag drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • marmolada różana

Na lukier:

  • 25 dag cukru pudru
  • 3-4 łyżki syropu różanego
  • szczypta czerwonego barwnika
  • cukrowa posypka
Przygotowanie:

Zobacz przepis na różaną babkę wielkanocną!

  1. Z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki i odrobiny mleka przygotuj zaczyn i odstaw w ciepłe miejsce.
  2. Gdy zaczyn potroi swoją objętość, wlej go do dużej miski, dodaj mąkę, cukier, jajka i resztę mleka.
  3. Całość wyrób za pomocą miksera.
  4. Na koniec dodaj rozpuszczone i przestudzone masło.
  5. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  6. Gdy ciasto podwoi objętość, wyłóż je na podsypany mąką stół i jeszcze raz zagnieć.
  7. Następnie rozwałkuj na cienki prostokąt i posmaruj marmoladą. Zwiń w roladę.
  8. Formę na babkę z kominkiem wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką.
  9. Ciasto włóż delikatnie do formy, lekko dociśnij i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
  10. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C i piecz około 35 minut.
  11. Z cukru pudru, syropu różanego i barwnika przygotuj gładki lukier.
  12. Wystudzoną babkę polej lukrem i posyp cukrową posypką.

Zobacz więcej świetnych przepisów na Wielkanoc:

Ciasta na Wielkanoc
Śniadanie wielkanocne
Obiad wielkanocny
Pasztet z marchwi i soczewicy

DRUKUJ PRZEPIS