Tiramisu z biszkoptami i aksamitnym kremem. Przepis na klasyczny włoski deser

Tiramisu to deser z biszkoptów nasączonych kawą przełożonych delikatnym mascarpone. Górę ciasta oprósz kakao i podawaj nie tylko w upalne dni.
Weronika Kwaśniak / 21.02.2020 08:29
DRUKUJ PRZEPIS
Tiramisu z biszkoptami i aksamitnym kremem. Przepis na klasyczny włoski deser fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 20 dag podłużnych biszkoptów,
  • kakao do posypania.

Na krem:

  • 50 dag serka mascarpone,
  • 3 żółtka,
  • 3 łyżki cukru pudru.

Do nasączenia:

  • 2 filiżanki mocnego naparu kawy,
  • 50 ml likieru kawowego.
Przygotowanie:

Tiramisu to najbardziej włoski deser ze wszystkich słodyczy. Tradycyjnie nie podaje się go jednak po obiedzie, tylko... na drugie śniadanie, szczególnie w upalne dni. Serwuje się go, gdy jest mocno schłodzony, nie tylko po to, by odświeżał, ale też by krem nie rozpłynął się zbyt szybko od gorąca. Na wyjątkowo ciepłe dni możesz tez podać błyskawiczne tiramisu z malinami.

To ciasto można zrobić z biszkoptowych blatów, ale w szybszej wersji (idealnej na lato!) użyj kruchych biszkoptów. Jak zrobić pyszne tiramisu?

  1. Wymieszaj zimną kawę z alkoholem.
  2. Przygotuj krem: żółtka utrzyj z cukrem pudrem na gładką masę.
  3. Ciągle ucierając, dodawaj partiami serek.
  4. W małej kwadratowej tortownicy lub innej formie wyłóż na dnie połowę biszkoptów namoczonych w kawie z likierem.
  5. Na biszkopty wyłóż połowę kremu.
  6. Całość przykryj resztą biszkoptów nasączonych kawą, tak jak poprzednie, przykryj resztą kremu.
  7. Deser dobrze schłodź. Przed podaniem posyp z wierzchu kakao. Smacznego!

Więcej przepisów na pyszne ciasta:
Kopiec kreta
Lava cake z czekoladą
Ciasto wiewiórka
Ptysie z kremem czekoladowym
Red velvet cake

DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: biszkopt, kawa