Rolada kakaowa - przepis składniki i przygotowanie

Marmurkowe, ozdobne ciasto!
Weronika Kwaśniak / 03.04.2014 09:00
DRUKUJ PRZEPIS
Rolada kakaowa - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: średni
Składniki:

Na ciasto:


  • 4 jajka
  • 17 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • łyżeczka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na nadzienie:


  • 40 dag masy kajmakowo-kakaowej
  • 150 ml śmietanki 30 proc.
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • łyżeczka żelatyny
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na roladę kakaową!

  1. Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  2. Delikatnie wymieszaj.
  3. 3/4 ciasta wylej na dużą płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie łyżką.
  4. Pozostałe ciasto wymieszaj z kakao i wylej fantazyjnie na jasne ciasto.
  5. Piecz 10-15 minut w temp. 180 st. C.
  6. Jeszcze ciepłe ciasto przełóż do góry dnem na wilgotną ściereczkę.
  7. Szybko odklej papier, połóż go ponownie na cieście i zwiń w roladę.
  8. Odstaw do przestygnięcia.
  9. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną.
  10. Przestudzone ciasto rozwiń, usuń papier.
  11. Najpierw posmaruj masą krówkową, a następnie masą śmietanową.
  12. Zwiń w roladę i odstaw do lodówki, aby masa dobrze stężała.

Sprawdź inne przepisy na ciasta:

DRUKUJ PRZEPIS