Tiramisu - przepis na ciasto na biszkopcie

Efektowne ciasto przekładane!
Weronika Kwaśniak / 07.03.2014 09:00
DRUKUJ PRZEPIS
Tiramisu - przepis na ciasto na biszkopcie fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Ciasto:


  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 6 jajek
  • 1/5 kostki masła

Krem tiramisu:


  • 8 żółtek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 500 g serka mascarpone
  • 1/5 szklanki likieru amaretto
  • 2 szklanki śmietanki 36%
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 łyżka kakao

Syrop kawowy:


  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na tiramisu - ciasto na biszkopcie!

  1. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę.
  2. Następnie wolno mieszając, dodawaj po jednym żółtka oraz mąkę.
  3. Na koniec wlej rozpuszczone masło i delikatnie wymieszaj łyżką.
  4. Ciasto wylej na dużą płaską blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Równomiernie rozprowadź i piecz w 180 st. C około 10 minut.
  6. Pół szklanki wody wymieszaj z cukrem i kawą. Syropem polej upieczone ciasto.
  7. Ciasto zmierz i potnij na cztery równe prostokąty.
  8. Żółtka utrzyj z cukrem na puch.
  9. Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzej, aby się rozpuściła.
  10. Masę żółtkową wymieszaj z mascarpone, likierem, ubitą śmietanką, a na koniec rozpuszczoną żelatyną.
  11. Prostokąty ciasta przełóż kremem.
  12. Wierzch i brzegi ciasta posmaruj resztą kremu i posyp kakao.

Sprawdź inne przepisy na pyszne ciasta:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA