Proste, tanie, szybkie i nietypowe potrawy wielkanocne - zaskocz swoich najbliższych

nietypowe przepisy na wielkanoc fot. Adobe Stock, fahrwasser
Proste przepisy na Wielkanoc pozwalają zaoszczędzić czas i cieszyć się spotkaniem z rodziną przy świątecznym stole. Jeśli czekasz na większą ilość gości, na pewno szukasz pomysłów na tanie potrawy wielkanocne. A może chcesz zaszaleć i wszystkich zaskoczyć? Czy znasz wszystkie nietypowe potrawy wielkanocne?
/ 11.03.2022 07:25
nietypowe przepisy na wielkanoc fot. Adobe Stock, fahrwasser

Proste przepisy na Wielkanoc to takie, których przygotowanie nie powinno zająć dłużej niż godzinę. Bo przecież nie każda z nas ma czas na długotrwałe przygotowania wystawnych rodzinnych świąt. Wprawdzie istnieją kobiety, które przed Wielkanocą czy Bożym Narodzeniem biorą kilkudniowy urlop, aby mieć perfekcyjnie wysprzątany dom i kuchnię pełną smakowitych pyszności, ale w świętach chodzi przede wszystkim o rodzinną atmosferę oraz oczywiście pyszne potrawy wielkanocne.

Dla osób, które mają niewiele czasu na przygotowanie świąt, mamy propozycje na szybkie dania na Wielkanoc. Możesz zaskoczyć całą swoją rodzinę, przygotowując tanie potrawy wielkanocne i przy okazji nie spędzić całego dnia w kuchni. A może szukasz ciekawych i szalonych pomysłów na nietypowe potrawy wielkanocne? Może chcesz wykorzystać egzotyczne składniki albo stworzyć szalone jajeczne kompozycje?

Spis treści:

  1. Jakie dania przygotujesz szybko na Wielkanoc?
  2. Nietypowe potrawy wielkanocne
  3. Tanie potrawy wielkanocne
  4. Proste przepisy na Wielkanoc

Jakie dania przygotujesz szybko na Wielkanoc?

Wśród szybkich przystawek powinny pojawić się jajka: mogą być zwykłe, gotowane z majonezem i szczypiorkiem albo jajka faszerowane tuńczykiem; proste sałatki (na szczęście tradycyjna jarzynowa jest szybka i prosta) i deska wędlin (wystarczy wybierać te z dobrych wędzarni). 

Zamiast klasycznego pasztetu z różnych rodzajów mięs, upiec można pasztet wegetariański - jego przygotowanie zajmie ci tylko 45 minut. Jako dodatek do dań sprawdzą się kiszone ogórki kupione na lokalnym bazarku i grzybki w occie.

Nietypowe potrawy wielkanocne

Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, z pewnością musisz podać na świątecznym stole coś nieoczywistego.

Jajeczne tarty z pastą z łososia

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 120 g zimnego masła,
  • 7 jajek + jedno żółtko,
  • szczypta soli,
  • pieprz,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego lub majonezu,
  • 150 g łososia wędzonego (może być też kanapkowy),
  • płatki migdałowe,

Sposób przygotowania:

  1. 6 jajek ugotuj na twardo, a pozostałe wykorzystaj do zrobienia ciasta. Mąkę, masło, sól, jajko oraz żółtko umieść w misce i zmiksuj na gładką masę.
  2. Wyłóż masę do foremek na muffiny i dokładnie rozłóż, aby ciasto było cienkie. Na koniec nakłuj spody widelcem, aby nie wyrosły zbyt mocno. Piecz tarty przez ok. 15 minut w 180 stopniach — brzegi muszą się zarumienić.
  3. Ugotowane jajka przekrój na pół i oddziel żółtka od białek. Wymieszaj majonez lub jogurt z łososiem, przyprawami, żółtkami oraz płatkami migdałowymi. Białka wykorzystaj do przygotowania innej przekąski, przygotuj np. jajka faszerowane szpinakiem.
  4. Masą jajeczną wypełnij wystudzone tarty.

prosty przepis na wielkanoc tarta

fot. Tarty z łososiem/Adobe Stock, white78

Orientalny żurek wielkanocny

Tradycyjny żur w wersji orientalnej ma lekko kwaśny, trochę pikantny posmak i pięknie pachnie. Na pewno zadziwisz nim wszystkich domowników, ale z pewnością będą oni zachwyceni tym nietypowym daniem.

Składniki:

  • mięsny bulion na włoszczyźnie (np. drobiowy albo wołowy),
  • ok. 50 g suszonych grzybów,
  • mała limonka,
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm),
  • tarty chrzan,
  • ok. 400 g białej kiełbasy,
  • 150 g kwaśnej śmietany,
  • majeranek,
  • sól i pieprz,
  • olej,
  • zakwas na żurek,

Sposób pzygotowania:

  1. Ugotuj bulion warzywno-mięsny, a grzyby odstaw na całą noc w zimnej wodzie.
  2. Czosnek i cebulę dokładnie pokrój i podsmaż na niewielkiej ilości oleju w dużym garnku. Kiedy całość się zeszkli, dolej bulion oraz sól, pieprz i majeranek. Gotuj ok. 20 minut.
  3. Grzyby moczone przez noc odcedź na sitku, posiekaj i dodaj do gotującego się bulionu. Następnie dodaj zakwas w ilości według uznania (im więcej, tym żurek będzie bardziej kwaśny) i tarty chrzan.
  4. Dodaj wcześniej zahartowaną śmietanę, gotuj jeszcze kilka minut, a następnie odstaw z ognia. Podawaj ze sparzoną białą kiełbasą oraz ugotowanymi jajkami.
  5. Przed podaniem do każdej miseczki dodaj odrobinę startego imbiru, a całą potrawę skrop sokiem z limonki.

nietypowe potrawy wielkanocne żurek

fot. Orientalny żurek wielkanocny/Adobe Stock, Kamila Stankiewicz

Tanie potrawy wielkanocne

Jeśli czeka cię duża ilość gości przy wielkanocnym stole, na pewno szukasz sposobu na zmniejszenie kosztów świątecznego śniadania i obiadu. W tym wypadku sprawdzą się pomysły na tanie potrawy wielkanocne, które dodatkowo wymagają niewiele czasu i smakują absolutnie wszystkim.

Schab pieczony w rękawie

Składniki:

  • pół kilo schabu bez kości,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól i pieprz,
  • tymianek,
  • majeranek,
  • rozmaryn,
  • odrobina czerwonego wina (opcjonalnie),
  • rękaw do pieczenia,

Sposób przygotowania:

  1. Schab dokładnie umyj i osusz.
  2. Przygotuj marynatę — wymieszaj musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy. Następnie natrzyj marynatą schab, przykryj folią i zostaw na kilka godzin w lodówce (najlepiej na całą noc).
  3. Piekarnik nastaw na 180 stopni, grzanie góra-dół. Mięso wyjmij z lodówki i przełóż do rękawa. Podlej lekko olejem i jeśli chcesz — także czerwonym winem. Piecz około godzinę.

tanie potrawy wielkanocne schab

fot. Schab pieczony w rękawie/Adobe Stock, Kamila Cyganek

Sałatka z brokułem i jajkiem

Składniki:

  • niewielki brokuł,
  • 4 jajka,
  • ok. 200 g szynki (możesz użyć schabu z poprzedniego przepisu),
  • pęczek rzodkiewek,
  • 200 g pomidorków koktajlowych,
  • świeży szczypiorek,
  • świeżo wyhodowana rzeżucha,
  • kilka listków sałaty,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego (mogą być kolejne 3 łyżki majonezu),
  • łyżeczka musztardy,
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz,

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa dokładnie umyj i osusz, a jajka ugotuj na twardo. Brokuła podziel na małe różyczki i zblanszuj w wodzie z dodatkiem soli.
  2. Listki sałaty ułóż na dnie naczynia. Pokrój rzodkiewkę w plasterki lub kostkę, a pomidorki przekrój na ćwiartki.
  3. Wszystkie warzywa delikatnie wymieszaj, a na wierzchu ułóż przekrojone w ćwiartki jajka.
  4. Przygotuj sos: wymieszaj majonez z jogurtem, musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami. Przelej go do naczynia z sałatką i bardzo delikatnie wymieszaj, aby całość się połączyła.
  5. Udekoruj posiekanym szczypiorkiem i rzeżuchą. Podawaj z plastrami szynki.

Tanie potrawy wielkanocne sałatka

fot. Sałatka brokułowa z jajkiem/Adobe Stock, yanek

Proste przepisy na Wielkanoc

Jeśli szukasz łatwych przepisów na wielkanocne potrawy, bo nie chcesz spędzić wielu godzin w kuchni albo nie chcesz kombinować z wymyślnymi składnikami, sięgnij po sprawdzone klasyki.

Jajka faszerowane pieczarkami

Po zrobieniu muffinek zostało Ci całkiem sporo ugotowanych białek. Możesz je wykorzystać do faszerowania.

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 400 g pieczarek,
  • sól i pieprz,
  • majeranek,
  • 3 łyżki majonezu,
  • suszony koperek,
  • szczypiorek,
  • łyżka masła,

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, przekrój na pół i wyjmij żółtka (jeśli robiłaś muffiny, ten krok masz już za sobą).
  2. Pieczarki umyj, pokrój w kostkę, a następnie podsmaż na maśle z niewielką ilością soli. Dodaj przyprawy i całość wymieszaj. Następnie zdejmij je z ognia
  3. Wypełnij białka pieczarkami, przykryj całość majonezem (łyżeczka na każdą połówkę jajka), a następnie udekoruj posiekanym szczypiorkiem i koperkiem.
  4. Żółtka, które wyjmiesz z jajek, możesz wymieszać z majonezem i dopiero nałożyć na pieczarki.

Proste przepisy na wielkanoc jajka faszerowane

fot. Jajka faszerowane pieczarkami/Adobe Stock, freeskyline

Wiosenny twarożek

Składniki:

  • 500 g twarogu półtłustego,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • szczypiorek,
  • pęczek rzodkiewek,
  • garść rzeżuchy,
  • sól i pieprz,

Sposób przygotowania:

  1. Twarożek przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj jogurt naturalny i mieszaj tak długo, aż uzyskasz w miarę gładką masę.
  2. Pokrój rzodkiewkę w plasterki, posiekaj szczypiorek. Dodaj do twarożku razem z przyprawami i szczypiorkiem. Dokładnie wymieszaj.
  3. Podawaj na kromce świeżo upieczonego chleba i posyp rzeżuchą.

Proste przepisy na wielkanoc wiosenny twarożek

fot. Wiosenny twarożek/Adobe Stock, zi3000

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 04.04.2020

Zobacz inne proste, tanie i nietypowe przepisy na Wielkanoc:

Babka bananowa - pyszny przepis na wielkanocną babkę
Babka bananowa - pyszny przepis na wielkanocną babkę
Babka bananowa w smaku przypomina chlebek bananowy, jest jednak od niego bardziej puszysta i lekka. Możesz udekorować ją lukrem i karmelizowaną skórką pomarańczy.
Mazurek bezglutenowy z kajmakiem - prosty przepis na wielkanocnego mazurka
Mazurek bezglutenowy z kajmakiem - prosty przepis na wielkanocnego mazurka
Mazurek bezglutenowy z kajmakiem bez trudu przygotujesz w domu. Możesz kupić gotową mieszankę bezglutenową albo przygotować ją samodzielnie w domu.
Mazurek z mlekiem w proszku - prosty przepis na Wielkanoc
Mazurek z mlekiem w proszku - prosty przepis na Wielkanoc
Mazurek z mlekiem w proszku to świetna propozycja dla zabieganych. Zagnieć kruche ciasto i wstaw je do lodówki. W tym czasie w kilka minut przygotuj mleczną masę.
Jajka faszerowane rzodkiewką - łatwy przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane rzodkiewką - łatwy przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane rzodkiewką przygotujesz w zaledwie 20 minut. Podawaj je z koperkiem lub szczypiorkiem i, obowiązkowo, świeżym, chrupiącym pieczywem.
Pasztet wieprzowy - przepis na pasztet wieprzowy na Wielkanoc i nie tylko
Pasztet wieprzowy - przepis na pasztet wieprzowy na Wielkanoc i nie tylko
Na pasztet wieprzowy wybierz mięso lekko poprzerastane tłuszczem - dobra będzie karkówka, łopatka, szynka, brzuch wieprzowy. Pasztet wieprzowy na święta doskonale smakuje z dodatkiem słoniny i wątróbki.
Jajka faszerowane szpinakiem - wykwintny przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane szpinakiem - wykwintny przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane szpinakiem to ciekawy i pyszny przepis na wielkanocną przekąskę. Aby miały wyrazisty smak, dopraw je czosnkiem, sokiem z cytryny i koperkiem.
Jajka faszerowane w skorupkach - pyszny i prosty przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane w skorupkach - pyszny i prosty przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane w skorupkach pobiją serca wszystkich gości. Do ich przygotowania potrzebny ci będzie majonez, świeże zioła.
Babka drożdżowa - łatwy przepis na Wielkanoc
Babka drożdżowa - łatwy przepis na Wielkanoc
Łatwy przepis na babkę drożdżową z kremem - ten wypiek na pewno uda się doskonale. Krem przygotujesz z serka mascarpone, połączonego z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
Jajka faszerowane smażone - przepis na klasyczną wielkanocną przystawkę
Jajka faszerowane smażone - przepis na klasyczną wielkanocną przystawkę
Jajka faszerowane smażone to prawdziwy hit. Wystarczy ugotować jajka na twardo, przekroić je na pół, wyjąć środek i doprawić go ziołami. Następnie panierować w bułce tartej i usmażyć na maśle.
Pasztet z jajek - przepis na pyszny pasztet jajeczny na Wielkanoc
Pasztet z jajek - przepis na pyszny pasztet jajeczny na Wielkanoc
Pasztet z jajek to niezastąpione danie na wielkanocny stół. W naszym przepisie doprawiamy go podsmażonym na maśle porem, natką pietruszki i rozmarynem.
Chrzan z jajkiem - prosty przepis na domowy, wielkanocny dodatek do dań
Chrzan z jajkiem - prosty przepis na domowy, wielkanocny dodatek do dań
Chrzan z jajkiem doprawiony gęstą śmietaną, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem to niezastąpiony dodatek do wielkanocnych dań. Jego przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 20 minut.
Żurek wielkanocny. Tradycyjny przepis na pyszną zupę na Wielkanoc
Żurek wielkanocny. Tradycyjny przepis na pyszną zupę na Wielkanoc
Żurek wielkanocny to jedno z najbardziej ulubionych dań wśród tych na wielkanocnym stole. Robi się go na zakwasie i z dodatkiem kiełbasy oraz ziemniaków.
Barszcz biały - przepis na tradycyjne, wielkanocne danie
Barszcz biały - przepis na tradycyjne, wielkanocne danie
Barszcz biały często występuje na polskich stołach jako zamiennik żurku. Przygotowujemy go również na zakwasie ale w towarzystwie śmietany i białej kiełbasy.
Sos chrzanowy świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole i nie tylko
Sos chrzanowy świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole i nie tylko
Sos chrzanowy doskonale pasuje do pieczonych mięs, wędlin oraz pasztetów. Przyrządź go z chrzanu, bulionu, śmietany i dopraw solą oraz pieprzem.
Schab dojrzewający na Wielkanoc i nie tylko. Prosty przepis na pyszną wędlinę
Schab dojrzewający na Wielkanoc i nie tylko. Prosty przepis na pyszną wędlinę
Schab dojrzewający to wędlina, od której nie będziesz mogła się oderwać. Pamiętaj, żeby przygotować ją odpowiednio wcześniej przed Wielkanocą.
Terrina jajeczna: przepis na efektowną przekąskę wielkanocną
Terrina jajeczna: przepis na efektowną przekąskę wielkanocną
Terrina jajeczna to apetyczne połączenie jajek i twarogu. Farsz warto wzbogacić również szczypiorkiem, koperkiem lub pokrojoną drobno szynką.
Jajka faszerowane awokado. Najprostszy przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane awokado. Najprostszy przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane awokado to dobry pomysł na ciekawą przystawkę na święta wielkanocne. Dodaj do nich kolorowego pieprzu i świeżego szczypiorku.
Jajka faszerowane łososiem. Przepis idealny na Wielkanoc
Jajka faszerowane łososiem. Przepis idealny na Wielkanoc
Jajka faszerowane łososiem to świetny pomysł na niebanalną wielkanocną przekąskę. Podawaj je ze świeżymi warzywami i majonezem.

Redakcja poleca

REKLAMA