POLECAMY

Kremowy i wyrazisty - sprawdź nasze przepisy na sos chrzanowy

Sos chrzanowy to klasyczny dodatek do jajek, który możemy wykorzystać do wielu innych dań – sprawdź nasze przepisy!

/ 3 miesiące temu
Kremowy i wyrazisty - sprawdź nasze przepisy na sos chrzanowy fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Sos chrzanowy przyrządzany na bazie surowego, startego korzenia chrzanu lub kremowego musu chrzanowego idealnie komponuje się w daniach na Wielkanoc i nie tylko. Pieczony łosoś lub grillowane mięso drobiowe czy wieprzowe ciekawie komponuje się z ostrością chrzanu. Możemy złagodzić wyrazistość sosu poprzez dodatek kwaśnej śmietany, jogurtu greckiego lub majonezu. Sprawdź nasze przepisy na doskonały sos chrzanowy!

Sos chrzanowy do jajek: przepis

Oto składniki na sos chrzanowy do jajek:

  • łyżka startego chrzanu
  • pół szklanki majonezu
  • pół szklanki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić sos chrzanowy do jajek?

Świeży chrzan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Należy uważać i wykonywać tę czynność przy otwartym oknie. Przekładamy do miseczki. Dorzucamy majonez oraz śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy I doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Tak przyrządzony sos chrzanowy jest idealnym dodatkiem do jajek oraz innych dań.

Sos chrzanowy do ryby: przepis

Oto składniki na sos chrzanowy do ryby:

  • pół szklanki kwaśnej śmietany
  • ¼ szklanki majonezu
  • 3 łyżeczki startego chrzanu lub kremu chrzanowego
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • łyżka soku z cytryny lub limonki
  • łyżeczka sosu sojowego

Jak zrobić sos chrzanowy do ryby?

Ścieramy chrzan na tarce o drobnych oczkach. Uważamy, aby sok podczas ścierania nie dostał się do oczu. Wyciskamy sok z cytryny i odkładamy na bok. Mieszamy razem z sosem sojowym. Starty wcześniej chrzan łączymy z majonezem i kwaśną śmietaną. Całość łączymy z sokiem z cytryny i sosem sojowym. Doprawiamy całość suszoną bazylią. Tak przyrządzony sos chrzanowy idealnie komponuje się z rybami pieczonymi w piekarniku lub na parze.

Sos chrzanowy do mięsa: przepis

Oto składniki na sos chrzanowy do mięsa:

  • 5 żółtek
  • łyżka startego chrzanu
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka wody
  • 4 łyżeczki masła
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić sos chrzanowy do mięsa?

Wlewamy do garnka wodę i zagotowujemy. Wkładamy na garnek szklaną lub metalową miskę. Wrzucamy żółtka i ubijamy  na gładką, białą masę. W międzyczasie wyciskamy sok z cytryny. Ścieramy korzeń chrzanu na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy całość do ubitych żółtek na parze. Rozpuszczamy masło na patelni i stopniowo dolewamy do sosu chrzanowego. Dolewamy wodę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy całość solą i świeżo zmielonym pieprzem. Tak przyrządzony sos chrzanowy doskonale nadaje się do polania mięsa wieprzowego oraz drobiowego.

Sprawdź inne przepisy na Wielkanoc

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)