Spis treści:
Babka piaskowa
To jedna z najprostszych w wykonaniu przepisów na babkę wielkanocną. Istotne jest, aby podczas przygotowania, masło było idealnie miękkie. To sprawi, że podczas ubijania konsystencja będzie bardziej puszysta i lepiej połączy się z resztą składników. Możesz zastąpić masło margaryną, ale najlepsze walory smakowe zyskasz przy użyciu tego pierwszego.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 250 g mąki ziemniaczanej,
- 4 jajka,
- 180 g cukru pudru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 250 g masła lub margaryny,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Masło rozpuść i odstaw do wystudzenia.
- Formę do pieczenia babki wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Nastaw piekarnik na 180”C.
- Oddziel białka od żółtek.
- Białka ubij na sztywną pianę z cukrem.
- Do białek dodawaj żółtka - jedno po drugim, cały czas mieszając.
- Do jajek przesiej obie mąki, proszek do pieczenia, roztopiony tłuszcz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Gotowe ciasto przelej do foremki i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 1 godzinę. Po wystudzeniu udekoruj babkę piaskową cukrem pudrem lub lukrem.
Babka majonezowa
To odmiana babki na oleju, która jest jedną z najczęściej wybieranych. Żółtka oraz olej użyte do przygotowania majonezu idealnie połączą się z mąką i cukrem. To propozycja dla zabieganych i szukających ciekawych metod, które pozwolą iść nieco na skróty. Możesz urozmaicić ją o dodatek kakao lub prostego lukru na bazie cytryny i dobrze ubitych białek. To wypiek, który na długo pozostaje wilgotny i można przechowywać przez około tydzień.
Składniki:
- 80 g mąki pszennej,
- 90 g mąki ziemniaczanej,
- 4 jajka,
- 5 łyżek majonezu,
- 140 g cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Nastaw piekarnik na 185°C i przygotuj formę o średnicy 23 cm. Natłuść ją i obsyp bułką tartą.
- Jajka wybij do miski i dodaj cukier. Ubijaj przez kilka minut mikserem aż do uzyskania puszystej, jasnej masy.
- Do jajek i cukru dodaj majonez. Delikatnie mieszaj szpatułką.
- Sypkie składniki (mąki, proszek do pieczenia) wymieszaj w osobnej misce. Wymieszaj.
- Ciasto przelej do formy i wstaw do piekarnika na ok. 30 minut (sprawdź patyczkiem, czy się upiekło). Uchyl drzwiczki piekarnika i odczekaj 10 minut. Następnie wyjmij ciasto z formy.
- Babkę majonezową możesz udekorować cukrem pudrem, lukrem cytrynowym czy czekoladowym.
Babka drożdżowa
Klasyczny przepis na babkę wielkanocną - do przyrządzenia wykorzystywane są zarówno drożdże instant, jak i świeże. Ciasto może być wyrobione ręcznie lub za pomocą miksera lub Thermomixu. Ważne, aby odpoczęło pod ściereczką przed włożeniem do formy i wypieczeniem. Tradycyjnie ta babka wielkanocna jest łączona z rodzynkami i innymi bakaliami w asyście lukrowej polewy. Należy uważać, aby nie była zbyt sucha – wystarczy dodać odpowiednią ilość żółtek.
Składniki:
- 0,5 kg mąki,
- 15g świeżych drożdży,
- 125 ml letniego mleka,
- 4 jajka,
- 2 łyżki cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- otarta skórka z cytryny,
- 150 g masła,
- 50 g rodzynek.
Sposób przygotowania:
- Drożdże wymieszaj z mlekiem, odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem.
- Masło rozpuść i przestudź.
- Mąkę przesiej do miski.
- Jajka utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i skórką cytrynową aż do uzyskania jasnożółtej, puszystej masy.
- Do mąki wlej drożdże, masę cukrowo jajeczną.
- Cały czas miksując, wlewaj partiami masło.
- Wsyp sparzone i osączone rodzynki. Wymieszaj drewnianą łyżką.
- Ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce pod przykryciem.
- Przygotuj formę na babkę (dużych rozmiarów) - posmaruj ją masłem i obsyp mąką lub bułką tartą.
- Następnie wyrabiaj ponownie ciasto drożdżowe i włóż do foremki. Odstaw ponownie na 30 minut aż do wyrośnięcia.
- Nastaw piekarnik na 185°C.
- Do piekarnika wstaw babkę i piecz około 35-40 minut.
- Ostudzone ciasto posmaruj lukrem i np. obsyp makiem lub kolorowymi dekoracjami do ciast.
Nie wyobrażasz sobie świąt bez babki wielkanocnej, lecz nie masz czasu na pieczenie? Wykorzystaj dostępne w pyszne pl kody.
Babka marmurkowa
To babka wielkanocna ucierana na maśle lub oleju, które powstaje z połączenia dwóch mas. Do białej dodawana jest wanilia, biała czekolada lub odrobinę soku z cytryny. W ciemnej części znajduje się rozpuszczalne kakao lub rozpuszczona tabliczka czekolady. Ważne jest, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Wypiek najlepiej wychodzi w formie na babkę, bez względu na to czy jest metalowa czy silikonowa.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 250 g mąki ziemniaczanej,
- 4 jajka,
- 2 łyżki kakao,
- 180 g cukru pudru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 250 g masła lub margaryny,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Masło rozpuść i odstaw do wystudzenia.
- Formę do pieczenia babki wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Nastaw piekarnik na 180”C.
- Oddziel białka od żółtek.
- Białka ubij na sztywną pianę z cukrem.
- Do białek dodawaj żółtka - jedno po drugim, cały czas mieszając.
- Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia wymieszaj w osobnej misce.
- Oddziel połowę suchych składników i dodaj do nich kakao oraz połowę roztopionego tłuszczu i połowę masy jajecznej.
- Do reszty jajek przesiej obie mąki, proszek do pieczenia, roztopiony tłuszcz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Do formy wlewaj naprzemiennie jasne i ciemne ciasto wedle uznania. Widelcem możesz rozprowadzać kolory między sobą.
- Gotowe ciasto przelej do foremki i wstaw do piekarnika. Piecz babkę wielkanocną przez ok. godzinę.
Babka na oleju
Możesz wykorzystać olej słonecznikowy lub rzepakowy, chociaż ten ostatni może nieco wpłynąć na smak i zapach ciasta. Istotne, aby składniki dodawać w odpowiedniej kolejności – do suchych wlej połączone mokre i wymieszaj szpatułką, aby nie powstały grudki. Jeżeli chcesz, aby babka wielkanocna była bardziej puszysta, wystarczy przesiać mąkę i skrobie ziemniaczaną razem z proszkiem do pieczenia. Jeżeli nie chcesz go używać, wystarczy ubić białka jaj na sztywno.
Składniki:
- 350 g mąki pszennej,
- 100 g mąki ziemniaczanej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 150 g cukru,
- 4 duże jajka,
- 200 ml oleju.
Sposób przygotowania:
- Nastaw piekarnik na 170°C i przygotuj formę na babkę o średnicy ok. 20 cm.
- Suche składniki na babkę przesiej do miski (mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia) i wymieszaj.
- W drugiej misce utrzyj jajka z cukrem aż do uzyskania puszystej masy o biszkoptowym kolorze.
- Cienką strużką wlewaj do masy jajecznej olej, cały czas miksując.
- Do mokrych składników wsyp suche.
- Babkę na oleju piecz 45 minut. Wyjmij po upieczeniu i poczekaj chwilę, zanim wyjmiesz ją z foremki. Udekoruj babkę wielkanocną wedle życzenia.
Artykuł powstał na podstawie tekstu Weroniki Kwaśniak. Pierwotnie opublikowany 24.03.2015.
Oto kolejnych 15 przepisów na babkę - cytrynową, z ajerkoniakiem lub makiem: