Grzyby marynowane to pyszna przekąska. Przygotuj więcej, bo zawartość słoika jesienią i zimą znika w mgnieniu oka
Grzyby marynowane to pyszna przekąska. Przygotuj więcej, bo zawartość słoika jesienią i zimą znika w mgnieniu oka8 miesięcy temu
Grzyby marynowane to genialny sposób na wykorzystanie grzybów, jeśli masz już dość sosów, zup i zapachy suszenia w domu. Jeżeli twój dom jest przepełniony tegorocznymi zbiorami, wykorzystaj te przepisy i przygotuj marynowane grzybki. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub szybka przekąska. Czytaj więcej
Sok z czarnego bzu - przepis babci z tradycyjnej, domowej receptury
Sok z czarnego bzu - przepis babci z tradycyjnej, domowej receptury8 miesięcy temu
Sok z czarnego bzu według przepisu babci przygotujesz z: 4 kg owoców czarnego bzu, 4 kg cukru i 4 szklanek wody. Owoce czarnego bzu na tradycyjny sok powinny być dojrzałe i soczyste, zebrane w sierpniu lub wrześniu. Składniki na sok z owoców bzu według przepisu babci wystarczy zagotować, odcedzić i przefiltrować. Sok z czarnego bzu można zapasteryzować, by zachować sok na zimę. Czytaj więcej
Pikle z ogórków: przepis na pyszne ogórki do słoików. Czy trzeba obierać ogórki na pikle?
Pikle z ogórków: przepis na pyszne ogórki do słoików. Czy trzeba obierać ogórki na pikle?8 miesięcy temu
Pikle z ogórków mają ten atut, że można przygotowywać je również z przerośniętych okazów - korniszony i kiszone najlepiej przyrządzać z małych ogórków. Ogórki na pikle możesz pokroić w paski, słupki lub plasterki. Możesz je obrać, choć nie jest to konieczne. Zobacz, jak zrobić pyszne pikle w zalewie octowej. Czytaj więcej
Nalewka z głogu - doskonały przepis i właściwości prozdrowotne
Nalewka z głogu - doskonały przepis i właściwości prozdrowotne8 miesięcy temu
Nalewkę z głogu zrobisz na wódce lub spirytusie z dodatkiem korzennych przypraw. Wybierz dojrzałe i jędrne owoce głogu do nalewki, aby puściły najwięcej soku podczas maceracji. Właściwości nalewki z głogu to przede wszystkim wsparcie krążenia krwi i regulacja rytmu serca. Owoce głogu są też bogate w cenne antyoksydanty. Czytaj więcej
Tacos to szybka przekąska, która idealnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i imprezę. Zobacz przepis na idealne tacos
Tacos to szybka przekąska, która idealnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i imprezę. Zobacz przepis na idealne tacos8 miesięcy temu
Tacos to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej na bazie mięsa wołowego, pomidorów, cebuli i papryki. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane i nie powinno zająć więcej niż 30 minut. Możesz wykorzystać gotowe placki tacos albo zrobić je samodzielnie z mąki kukurydzianej. Zobacz, jak zrobić pyszne tacos. Czytaj więcej
Kalendarz przetworów domowych - kiedy robić jakie przetwory?
Kalendarz przetworów domowych - kiedy robić jakie przetwory?9 miesięcy temu
Przetwory domowe warto wykonywać wiosną, latem i jesienią, gdy jest najprostszy dostęp do owoców i warzyw sezonowych i są one najtańsze. Według kalendarza przetworów domowych, w lipcu warto przygotować np. nalewkę z wiśni czy ogórki kiszone i konserwowe, a w sierpniu dżemy jabłkowe czy przetwory z malin. Sprawdź dokładny kalendarz przetworów domowych miesiąc po miesiącu. Czytaj więcej
To prawdziwe utrapienie, ale możesz sobie z nim poradzić. Oto domowe sposoby na plamy z krwi na kanapie, dywanie czy ubraniach
To prawdziwe utrapienie, ale możesz sobie z nim poradzić. Oto domowe sposoby na plamy z krwi na kanapie, dywanie czy ubraniach9 miesięcy temu
Plamy z krwi to jedne z najtrudniejszych do usunięcia zabrudzeń. Najłatwiej je usunąć, kiedy są jeszcze świeże. Wówczas wystarczy przelanie plamy obficie zimną wodą. Gorzej, jeśli plama już się utrwali. Na zaschnięte plamy z krwi dobrze działa sok z cytryny oraz woda utleniona, ale tylko na białych powierzchniach. Czytaj więcej
Przepis na pyszne i szybkie brzoskwinie w syropie: zrobisz je w kilka chwil i wykorzystasz jak dodatek do deserów albo ciast
Przepis na pyszne i szybkie brzoskwinie w syropie: zrobisz je w kilka chwil i wykorzystasz jak dodatek do deserów albo ciast9 miesięcy temu
Brzoskwinie w syropie często kupujemy w formie konserwowej - przydają się do wielu pysznych deserów, np. do sernika z brzoskwiniami. Brzoskwinie w syropie warto jednak przygotować samodzielnie, kontrolując ilość dodanego cukru i dostosowując do własnych upodobań. Z naszego przepisu uzyskasz 6 litrowych słoików. Czytaj więcej
Cukinia marynowana na zimę to genialny pomysł na wykorzystanie tego cennego warzywa i doskonały dodatek do potraw
Cukinia marynowana na zimę to genialny pomysł na wykorzystanie tego cennego warzywa i doskonały dodatek do potraw9 miesięcy temu
Cukinia marynowana w słoikach to często ratunek niejednego obiadu zimą. Zalewa octowa i przyprawy, nadają cukinii kwaśnego i wytrawnego aromatu, który przełamuje z natury delikatny posmak wnętrza tego warzywa. Możesz ją wykorzystać jako dodatek do obiadu albo bazę aromatycznej sałatki. Zobacz, jak przygotować marynowaną cukinię. Czytaj więcej
Co zrobić z patisonów? 3 przepisy na aromatyczne dania z patisonów - sałatki, przetwory i obiady
Co zrobić z patisonów? 3 przepisy na aromatyczne dania z patisonów - sałatki, przetwory i obiady9 miesięcy temu
Patison to wciąż mało popularne warzywo, które idealnie sprawdzi się jako zamiennik dyni, kabaczka czy cukinii. Z patisona można przygotować pyszne placki na śniadanie, dietetyczną zupę czy sycącą zapiekankę. Najlepsze są młode, kilkudniowe okazy. Na patisony marynowane na zimę wystarczy 1 kg starszych egzemplarzy. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA