1 średnia papryka,
2 cebula,
4 duże pieczarki
Marynata:
50 ml oliwy z oliwek,
sok z jednej cytryny,
1 duży ząbek czosnku,
po jednej łyżeczce świeżego tymianku, oregano, rozmarynu, mięty, pietruszki (można zastąpić szczyptą suszonego),
sól i pieprz
Salsa:
4 duże pomidory,
1 zielona papryczka chilli,
½ średniej cebuli,
2 łyżki świeżej kolendry (można zastąpić pietruszką),
sok z cytryny,
sól i pieprz
W dniu grilla przygotowujemy salsę – kroimy sparzone i obrane ze skórki pomidory, chilli po oczyszczeniu z nasion, cebulę oraz kolendrę. Wszystko mieszamy, łączymy z oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy, odstawiamy na godzinę do lodówki.
Przygotowujemy szaszłyki – na dwóch długich szpikulcach umieszczamy po pieczarce, potem kolejno nakładamy na zmianę cebulę, paprykę, ser, całość kończymy pieczarką. Umiejscawiamy szaszłyki na gorącym grillu i pieczemy ok. 10 minut obracając regularnie i smarując pozostałą marynatą. Podajemy z salsą.