Polki.pl
kom. (2)

Żurek wielkanocny

Składniki

  • 1,5 l wywaru z mięsa i warzyw,
  • 1 l żuru,
  • 50 dag surowej białej kiełbasy,
  • 4 jajka na twardo,

  • 1/2 szklanki gęstej śmietany,
  • 30 dag pieczarek
  • 1 łyżka startego chrzanu,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • 1,5 łyżki majeranku,
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania

Kiełbasę zalać gorącym wywarem, liść laurowy i ziarna pieprzu. Gotować 30 min. Wlać zakwas i gotować na wolnym ogniu przez 20 min.

Wyjąć kiełbasę, zupę przecedzić. Dodać chrzan i przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę i majeranek. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Kiełbasę pokroić w plastry. Dodać da żurku. Pieczarki pokroić na ćwiartki, lekko podsmażyć i wrzucić do żuru. Zagotować.

Podawać z połówkami jajek.

Oceń3.80 / 10

Podobne w temacie Zupy

Skomentuj Żurek wielkanocny

Gość
Gość We-Dwoje.pl
Niedziela | 29 Sty 12, 09:05
-1    oceniono 1 raz
Gość We-Dwoje.pl
Re: Żurek wielkanocnyA pieczarki zastąpić grzybami suszonymi i będzie super
Gość We-Dwoje.pl
Sobota | 3 Kwi 10, 14:40
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Żurek wielkanocnyNaprawde bardzo smaczny i prosty przepis na zurek

Podobne do Żurek wielkanocny

Zobacz
ostatnie wydanie tygodnika

Wysłanie formularza jest jednoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu We-Dwoje Polki.pl