Zupa gulaszowa zwana inaczej zupą węgierską to sycące, aromatyczne danie, które coraz częściej gości na naszych stołach. Zobaczcie, jak się ją przygotowuje.
Zobacz też: Kuchnia węgierska: Gulasz
Fot. Fotolia
Do niedawna zupę gulaszową serwowano ją głównie na weselach, poprawinach i innych rodzinnych imprezach. Obecnie coraz częściej gulaszową gotujemy w domu bez specjalnej okazji. Jak żadna inna zupa, nie wymaga podania drugiego dania (jest bardzo pożywna i sycąca) i co ważne - świetnie rozgrzewa!
Zobaczcie, jak przygotować gulaszową krok po kroku!
Składniki na zupę gulaszową:
- 1 kg mięsa wieprzowego,
-
2 marchewki i pietruszki,
- mały seler,
- por,
- 2 duże cebule,
- 4 ziemniaki średniej wielkości,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki smalcu,
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra, cukier.
fot. Fotolia
Sposób przygotowania zupy gulaszowej:
Mięso kroimy w drobną kostkę, lekko solimy i rumienimy na rozgrzanym smalcu. Zrumienione mięso przekładamy do garnka, a na pozostałym ze smażenia tłuszczu podsmażamy rozdrobnione jarzyny, często mieszając. Podsmażamy cebule i por, gdy się zeszklą przekładamy do garnka, wraz z pozostałym tłuszczem. Zalewamy składniki wodą i gotujemy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż wszystko będzie miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy ziemniaki i dalej gotujemy. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy papryką.