Polki.pl
kom. (1)

Zioła na wiosnę

Wiosną wszystkie rośliny budzą się do życia, także zioła. Co prawda nie jest ich tak dużo jak latem, ale stanowią wartościowe uzupełnienie naszych wiosennych posiłków, a pewne z nich można stosować na określone dolegliwości... Jak skorzystać z ich dobrodziejstw? Przeczytacie poniżej.

Zioła na wiosnę

Fot. Depositphotos

Rzeżucha

To zioło, które bardzo łatwo i szybko można wyhodować samemu wysiewając wprost na zwilżoną watę lub do ziemi w płytkiej doniczce (dorodniejsza rzeżucha rośnie gdy jednak wysiejemy ją do ziemi). Jej listki zawierają silne olejki eteryczne, które pobudzają apetyt i trawienie, a także witaminę C i bata-karoten. Rzeżuchę można dodawać do twarożków, masła, układać bezpośrednio na kanapkach, przyprawiać nią sałatki, zupy i sosy.

Rzeżucha – samo zdrowie

Szczypiorek

Co prawda jest dostępny przez cały rok, ale to wiosenna roślina. Ma wysokie właściwości zdrowotne. To bogate źródło witaminy C, beta-karotenu i olejków eterycznych zawierających siarkę oraz soli mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, sodu i fosforu. Szczypiorek poprawia trawienie, reguluje apetyt i może wspomagać walkę z nadciśnieniem. Zastosowanie szczypiorku w kulinariach jest bardzo wszechstronne. Można go dodawać do twarożków, sosów, zup, sałatek, surówek, kanapek i innych dań.

Wierzba

Wszyscy kojarzymy wielkanocne bazie. Są nierozłącznym elementem dekoracyjnym, ale nie tylko. Pewne gatunki wierzby mają zastosowanie w lecznictwie. Nie każdy wie, że dzisiejsza aspiryna, czyli kwas acetylosalicylowy otrzymaliśmy dzięki zbadaniu kory tego drzewa (zawiera kwas salicylowy). Dzisiaj nadal stosujemy korę wierzby – zewnętrznie jako okłady na bóle reumatyczne i wewnętrznie – jako naturalny lek przeciwgorączkowy i przeciwbólowy. Warto wspomnieć, że kiedyś połykano także „bazie kotki” z palm wielkanocnych, by zapobiegać bólom gardła. Aktualnie raczej się tego nie zaleca.

Lecznicze właściwości wierzby

Pierwiosnek

Jest jednym z pierwszych ziół, które mamy okazję zebrać wiosną. W lecznictwie stosuje się pierwiosnek lekarski. Jest on wysoko cenionym środkiem wykrztuśnym (składnik wielu syropów na kaszel), łagodzącym bóle głowy – w tym migreny, a także uspokajającym. Pierwiosnek stosowany zewnętrznie może przyspieszyć gojenie się ran. Trzeba być jednak świadomym, że preparatów z pierwiosnkiem nie mogą stosować osoby z chorobą wrzodową, stanem zapalnym i nadżerkami śluzówki żołądka. W kulinariach wykorzystywane są kwiaty – np. do różnych marynat oraz liście – do sałatek.

Pierwiosnek – dla zdrowia na wiosnę

Oceń5.00 / 2

Podobne w temacie Zdrowy styl życia

  • Ile wody powinno się wypijać codziennie?Polacy są odwodnieni!Nie pijemy wody regularnie, lecz sięgamy po nią dopiero wtedy, gdy odczuwamy pragnienie, co według ekspertów...
  • Który ryż jest najzdrowszy?Który ryż jest najzdrowszy?Te drobne ziarenka są niezwykle uniwersalnym produktem spożywczym i pozwalają na wiele niekonwencjonalnych...
  • Bisfenol A jako przyczyna raka piersiBisfenol A jako przyczyna raka...Substancja znana jako BPA (bisfenol A) znajdująca się w wyrobach plastikowych okazuje się być szkodliwa dla...
  • Superżywność – czyli najzdrowsze jedzenieSuperżywność – czyli...W dobie epidemii otyłości oraz innych chorób cywilizacyjnych poszukujemy wciąż nowych rozwiązań dla poprawy...

Skomentuj Zioła na wiosnę

Gość
Dana79
Sobota | 4 Maj 13, 01:07
0    nie oceniono 0
Dana79
Re: Zioła na wiosnędobrze pozbyć się soli i przyprawiać potrawy właśnie ziołami i przyprawami, znów coś zostawiam:) : http://dietlife.pl/czytelnia/sol-w-diecie/

Podobne do Zioła na wiosnę

Zobacz
ostatnie wydanie tygodnika

Wysłanie formularza jest jednoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu We-Dwoje Polki.pl