Zdrowy chleb - który wybrać?

Kiedyś chleb był rarytasem, a teraz dostępne jest wiele rodzajów chleba. Biały, ciemny, bez glutenu, z dodatkiem ziaren, pestek, żurawiny... Chleb to pieczywo, jakie otrzymujemy z wypieku ciasta na bazie mąki, wody i drożdży.
/ 04.12.2013 07:05

Kiedyś chleb był rarytasem, a teraz dostępne jest wiele rodzajów chleba. Biały, ciemny, bez glutenu, z dodatkiem ziaren, pestek, żurawiny... Chleb to pieczywo, jakie otrzymujemy z wypieku ciasta na bazie mąki, wody i drożdży.

Zdrowy chleb - który wybrać?

Zdrowy chleb to taki, który:

  • uzupełnia i wzbogaca nasze zapotrzebowanie na składniki odżywcze
  • syci na kilka godzin
  • nie powoduje wahań poziomu glikemii
  • poprawia samopoczucie i funkcjonowanie
  • nie wywołuje uczucia pełności żołądka (nie „zapycha”)
  • nie powoduje wzdęć
  • nie uczula


Pieczywo jasne
Jest najbardziej powszechne i lubiane. Niestety jest też najmniej wartościowe pod względem odżywczym. Do jej wypieku stosuje się mąkę pszenną i żytnią białą (lub się je miesza), które są pozbawione cennych minerałów, witamin, błonnika i białek. Pieczywo jasne jest zalecane osobom z chorobami wątroby i żołądka, a także podczas biegunek.

Pieczywo ciemne
Jest najbardziej wartościowe, ale ciężkostrawne i może powodować wzdęcia. Do jego wypieku stosowane są mąki pełnoziarniste z pełnego przemiału. Pieczywo obfituje w błonnik, polifenole, kwas fitynowy, witaminy z grupy B. Zawiera mniej kalorii, a także zmniejsza wchłanianie kalorii z innych produktów spożywczych (z powodu zawartości błonnika). Jest polecane osobom na diecie odchudzającej.

Uwaga!
Pieczywo ciemne nierzadko jest barwione karmelem, dlatego też ma więcej kalorii!

Pieczywo chrupkie
Zawiera mniej kalorii, ale niekoniecznie jest zdrowe, gdyż kryje w sobie jeszcze pewną ilość konserwantów i spulchniaczy. Dodawane są do niego otręby i ziarna zbóż. Pieczywo chrupkie nie jest sycące, a po jego spożyciu szybko czujemy się głodni.

Pieczywo znajduje się u podstaw piramidy żywieniowej i powinniśmy je zjadać kilka razy dziennie. Dietetycy zalecają też, by przyjmowane produkty piekarnicze były urozmaicone. Zatem zdrowo jest przyjmować umiarkowane porcje zarówno pieczywa ciemnego, jak i jasnego. Jednak gdy walczymy ze zbędnymi kilogramami, zdecydujmy się na pieczywo ciemne, z dodatkiem ziaren, a gdy doskwierają nam problemy gastryczne, jak zatrucie pokarmowe, biegunka, kolka wątrobowa, zapalenie żołądka – pieczywo jasne, najlepiej czerstwe!

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA