Polki.pl
kom. (9)

Zasady udanego biszkoptu

Ciasto biszkoptowe należy do najdelikatniejszych ciast. Sporządza się z niego spody do wykwintnych tortów, delikatne rolady czy dietetyczne ciastka. Jest ono lekkostrawne, ale kaloryczne. Osoby będące na diecie powinny je łączyć z owocami i galaretkami, a unikać dodatków kremowych czy bitej śmietany.

Głównymi składnikami ciasta biszkoptowego są jaja, cukier i mąka. Czynnikiem spulchniającym jest wyłącznie wtłoczone powietrze. Przygotowanie tradycyjnego biszkoptu nie jest trudne.
Aby biszkopt udał się trzeba przestrzegać kilku zasad. Zacznijmy od produktów. Jajka użyte do biszkoptów muszą być świeże i powinny być zimne. Mąka - najlepsza będzie ta o obniżonej wartości glutenu (typ 650), można dodać trochę mąki ziemniaczanej, która spowoduje obniżenie zawartość glutenu w mące pszennej. Cukier - najlepiej się sprawdzi drobny kryształek.
Jest kilka sposobów sporządzania ciasta biszkoptowego.

Sposób na zimno, który polega na tym, że oddziela się żółtka od białek. Z białek ubija się sztywną pianę, powoli dodaje cukier, później ciągle ubijając dodaje się po jednym żółtku, a na koniec bardzo delikatnie wsypuje się przesianą mąkę.

Drugi sposób, też na zimno, polega na tym, że osobno uciera się żółtka z cukrem na puszystą masę i białka ubija się na sztywną pianę. Potem do ukręconych żółtek stopniowo dodaje się pianę i partiami przesianą mąkę. Trzecia metoda tzw. na ciepło polega, na tym, że do miski wbijamy całe jaja, ubijamy i stopniowo dodajemy cukier. Następnie naczynie z masą jajeczną stawia się na garnku z wrzącą wodą i dalej ubija. Trzeba uważać, aby masa się nie przegrzała. Potem zestawia się z ognia, ciągle ubijając studzi się masę i na koniec wsypuje się napowietrzoną mąkę.
Chcąc zrobić dobry biszkopt należy pamiętać, że cała sztuka polega na tym, by wprowadzić do masy jak najwięcej pęcherzyków powietrza. Powietrze wprowadzane jest do ciasta w czasie ubijania masy jajowo-cukrowej, a także przy przesiewaniu mąki. Aby nie zniszczyć tej puszystej masy, trzeba bardzo delikatnie przełożyć ją do wysmarowanej wcześniej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy (tylko spód) i wstawić do nagrzanego piekarnika. W czasie pieczenia biszkoptu nie można otwierać piecyka, bo ciasto może opaść.

Biszkopt, z łaciny bis coctus znaczy dwa razy gotowany... i coś w tym jest, ponieważ biszkopt przygotowany metodą na ciepło nie kruszy się i nie opada po upieczeniu, jest bardziej puszysty i elastyczny niż biszkopt sporządzony na zimno.

Biszkopt, który zawsze się udaje

Składniki:

  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 5 jajek
  • trochę masła do wysmarowania dna tortownicy i mąki

Wykonanie:

Jajka wbić do miski, ubijać powoli dodawać cukier. Wstawić na garnek z gotującą się wodą. Ubijać na parze do białości. Miskę przełożyć na stół. Przesiać dwukrotnie mąkę i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Przełożyć ciasto bardzo delikatnie do wysmarowanej tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika (180st.C) i piec około 30 minut.

AL

Oceń4.40 / 15

Podobne w temacie Kuchnia na słodko

Skomentuj Zasady udanego biszkoptu

Gość
Gość We-Dwoje.pl
Poniedziałek | 20 Sty 14, 20:40
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Zasady udanego biszkoptuZ takich właśnie proporcji piekę biszkopt już od prawie 10 lat i za każdym razem wychodził. Przed skrytykowaniem przepisu proponuję zważyć te podane 5 łyżek mąki to zobaczycie, że będzie to ok. 120g (chodzi tu o czubate łyżki a nie płaskie). Biszkopt będzie lekki i nie za słodki. Zdarzyło mi się czasem dodać więcej cukru niż 1łyżka na 1 jajko i...więcej »
Gość We-Dwoje.pl
Czwartek | 7 Lut 13, 20:53
+3    oceniono 3 razy
Gość We-Dwoje.pl
Re: Zasady udanego biszkoptuTe proporcje to raczej na roladę biszkoptową są na dużą blachę
A co do udanego biszkoptu to mąkę proponuję przesiewać bezpośrednio do masy jajecznej i mieszać łopatką lub łyżką. Żeby ciasto miało równy wierzch to po upieczeniu odwracamy i tak studzimy.
Proporcje to 6 jajek, 1 szkl cukru (pudru lub drobnego kryształu), łyżka mąki ziemniaczanej,...
Gość We-Dwoje.pl
Czwartek | 7 Lut 13, 20:23
+1    oceniono 1 raz
Gość We-Dwoje.pl
Re: Zasady udanego biszkoptuTe proporcje to raczej na roladę biszkoptową są na dużą blachę
A co do udanego biszkoptu to mąkę proponuję przesiewać bezpośrednio do masy jajecznej i mieszać łopatką lub łyżką. Żeby ciasto miało równy wierzch to po upieczeniu odwracamy i tak studzimy.
Proporcje to 6 jajek, 1 szkl cukru (pudru lub drobnego kryształu), łyżka mąki ziemniaczanej,...
Gość We-Dwoje.pl
Czwartek | 31 Sty 13, 11:10
+2    oceniono 2 razy
Gość We-Dwoje.pl
Re: Zasady udanego biszkoptucos sie komus pokrecilo z tego wyjdzie omlet a nie biszkopt, 5 łyzek mąki???? Sprawdzony biszkopt to: 5 jaj, szklanka cukru i szklanka mąki.
666xionc
Niedziela | 25 Lis 12, 16:34
+1    oceniono 1 raz
666xionc
Re: Zasady udanego biszkoptuPrzepis z ****. Beznadzieja i na drugi raz się zastanów, co piszesz. Nie dajcie się nabrać, bo z tego żadne ciasto nie wyjdzie!!
Gość We-Dwoje.pl
Środa | 2 Maj 12, 23:32
+3    oceniono 3 razy
Gość We-Dwoje.pl
To nie to zdjęcie!!!Podany przepis nie ma nic (NULL, ZERO) wspólnego z podanym przepisem. To nie ta struktura!!! Do tego na zdjęciu dodano min. 2 razy więcej skrobi :P
Gość We-Dwoje.pl
Środa | 2 Maj 12, 23:29
+1    oceniono 3 razy
Gość We-Dwoje.pl
Re: Zasady udanego biszkoptuNie mniej istotna jest sprawa piekarnika. Piekarnik z dziadowsko ukształtowaną grzałką spaprze wszystko, a w szczególności właśnie biszkopt !!!
maria159
Wtorek | 27 Lip 10, 15:57
-3    oceniono 3 razy
maria159
Re: Zasady udanego biszkoptuspróbuję zrobić w ten sposób,ja mam inny,też fajny sposób na udany biszkopt.. od lat eksperymentowałam.. z różnym skutkiem :).. ale teraz już mam swój,niezawodny przepis.. ale może i ten okaże się równie dobry..
ami
Czwartek | 10 Cze 10, 12:56
-2    oceniono 2 razy
ami
Re: Zasady udanego biszkoptuChyba wypróbuję przepis
Napisz komentarz i dołącz do dyskusji

Podobne do Zasady udanego biszkoptu

Zobacz
ostatnie wydanie tygodnika

Wysłanie formularza jest jednoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu We-Dwoje Polki.pl