Przed wsadzeniem mięsa na ruszt, bardzo dobrze jest je wcześniej zamarynować. Marynaty bowiem zmiękczają mięso, nadają kruchości, soczystości, lepszego smaku i aromatu.
Marynaty można przygotować mieszając wino, ocet, wodę, piwo, oliwę i przyprawy. Konsystencja marynaty może być płynna, półpłynna lub papkowata. Mięso marynujemy nawet kilka dni, w chłodnym miejscu, od czasu do czasu obracając je.
Poniżej znajdziecie przepisy na marynaty z wina białego i czerwonego. Pamiętajcie, że wino do przygotowywania marynat powinno być wytrawne. Do mięsa wieprzowego i wołowego najlepsze będzie czerwone, natomiast do jagnięciny i cielęciny - białe.
Marynata z czerwonego wina
Składniki:
- 0,5 l czerwonego wina
- 4 łyżki octu
- 4 goździki
- ząbek czosnku
- 4 ziarna jałowca
- 10 dag cebuli
- 10 dag marchwi
Sposób przygotowania:
Do wina dodajemy ocet, goździki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zmiażdżone ziarna jałowca. Cebulę i marchew ścieramy na tarce na grubych oczkach, dodajemy do wina. Marynatą zalewamy wino.
Marynata z białego wina
Składniki:
- 0,5 l białego wina
- kieliszek brandy
- 4 łyżki oliwy
- ząbek czosnku
- liść laurowy
- kilka ziaren pieprzu
- cebula
- tymianek
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Wino mieszamy z koniakiem i oliwą. Dodajemy rozgnieciony czosnek, liść laurowy, pieprz, cebulę, tymianek i pietruszkę. Marynatą zalewamy mięso.