Wielkanocny mazurek z bakaliami

Z dużą ilością śliwek kalifornijskich!
/ 26.03.2015 12:50

Smak pysznego mazurka kojarzy się nam z wielkanocnym porankiem!

Wielkanocny mazurek z bakaliami

fot. serwis prasowy California Prune Board

Zobacz też: Mazurek "Alpejskie Mleczko"

Ilość porcji: 1 blaszka (wymiary 30cm x 20cm)
Czas przygotowania: 90 minut

Składniki na mazurek:

  • 150 g herbatników maślanych (rozgniecionych)
  • 100 g masła roztopionego
  • 300 g śliwek kalifornijskich
  • 50 ml rumu
  • 150 ml wystudzonej herbaty
  • 150 g płatków owsianych
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 100 g białej czekolady
  • 150 g bakalii (migdały, orzechy laskowe, suszone morele, żurawina)

Sposób przygotowania mazurka:

1. Herbatniki maślane porządnie rozgniatamy.
2. Rozgniecione ciasteczka łączymy z roztopionym masłem, masę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy na pół godziny do lodówki.
3. Płatki owsiane prażymy na patelni.
4. Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (na rondelku z gotującą się wodą stawiamy miseczkę z czekoladą, co chwilę mieszamy doprowadzając do całkowitego roztopienia czekolady).
5. Uprażone płatki owsiane przekładamy do miseczki zalewamy roztopioną czekoladą, szybko mieszamy, układamy jako drugą warstwę na ciasteczkowym spodzie.
6. Blaszkę wkładamy do lodówki do schłodzenia.
7. 200g śliwek kalifornijskich drobno kroimy, przekładamy do rondelka, zalewamy herbatą, gotujemy na małym ogniu 10 minut, studzimy.
8. Wystudzone śliwki miksujemy, dodajemy rum.
9. Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy jako kolejną warstwę.
10. Na masie śliwkowej układamy pokrojone bakalie.
11. W kąpieli wodnej roztapiamy białą czekoladę (będzie ona stanowić ostatnią warstwę mazurka), polewamy nią bakalie i odstawiamy do wystygnięcia.
12. Mazurek dekorujemy pozostałymi śliwkami kalifornijskimi, ewentualnie dodatkowymi bakaliami.

Materiały prasowe - California Prune Board