Polki.pl
kom. (0)

Wielkanocne jaja na różne sposoby

Nie ma Wielkanocy bez jaj. Jajko od początku było związane z tymi świętami, nawiązywało do faktu Zmartwychwstania Pańskiego. Barwione, pięknie ozdabiane znajdują pierwszorzędne miejsce w naszym koszyczku wielkanocnym, jako symbol życia, odrodzenia, płodności.

Zobacz: Wielkanocne jaja faszerowane makrelą

Uroczyste śniadanie wielkanocne poprzedza ceremonia dzielenia się poświęconym jajkiem - podobnie jaka przełamywanie opłatka na początku wieczerzy wigilijnej - i wyraża  przyjaźń, miłość i życzliwość.

Wielkanocne jaja na różne sposoby

Fot. Fotolia

Na naszym stole wielkanocnym jaja nie muszą gościć tylko i wyłącznie jako pisanki. Możemy je przyrządzić pod różnymi postaciami. Ja polecam jaja w pysznym świątecznym sosie oraz jaja faszerowane na wiele sposobów.

Jaja w świątecznym sosie

  • jajka na twardo
  • majonez
  • łyżka gęstej śmietany
  • grzybki marynowane
  • ogórek konserwowy
  • rzeżuchy
  • szczypiorek
  • łyżeczka chrzanu
  • odrobina żurawiny

Rzeżuchę i szczypiorek drobno siekamy. Grzybki i ogórka kroimy w drobną kosteczkę. Majonez mieszamy ze śmietaną, chrzanem i żurawiną. Dodajemy pozostałe składniki i  wszystko mieszamy. Jajka dzielimy na pół i na każdą połówkę łyżką nakładamy sos. Dekorujemy rzeżuchą.

Jaja faszerowane na kilka sposobów

Z wędzonym łososiem

  • 4  jaja
  • majonez, około 4 łyżki
  • 2 plastry wędzonego łososia
  • rzeżucha

Jaja ugotować na twardo. Obrać, podzielić na polówki, wyjąć żółtka. Żółtka przełożyć do miseczki, rozgnieść. Łososia posiekać w drobną kosteczkę, wymieszać z żółtkami i majonezem. Rzeżuchę drobno posiekać i wymieszać z pastą. Pastę nakładać na białka jaj i dekorować rzeżuchą.

Z szynką

  • 4 jaja
  • 20 dag szynki drobiowej
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 3 łyżki majonezu
  • łyżka chrzanu
  • szczypiorek
  • koperek
  • sól, pieprz

Jaja ugotować na twardo, obrać i przeciąć wzdłuż na połówki. Delikatnie wyjąć żółtka, rozgnieść je i wymieszać z majonezem, chrzanem i śmietaną.Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Wędlinę drobno pokroić. Wszystko razem wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wypełnić połówki jaj farszem, tak by kształtem przypominały całe jaja. Udekorować koperkiem.

Z serem żółtym

  • 4 jaja gotowane na twardo
  • 15 dag sera żółtego w kawałku
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 cebula
  • rzeżucha
  • sól, pieprz

Jajka ugotować, obrać i przekroić wzdłuż na pół. Ser zetrzeć na tarce, cebulę i rzeżuchę drobno posiekać. Z jaj wyjąć żółtka, utrzeć z majonezem, serem, rzeżuchą i cebulą. Doprawić solą i pieprzem. Farszem napełnić połówki białek i ułożyć na półmisku.

Z zieloną pastą

  • 4 jajka
  • 100 g serka naturalnego Almette
  • kilka listków bazylii
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • natka pietruszki
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Obrać jajka ugotowane na twardo, przekroić wzdłuż, wyciągnąć żółtka. Zmiksować razem: żółtka, serek Almette, parmezan i oliwę z oliwek. Otrzymaną pastę włożyć do miseczki i zmieszać ją z uprzednio posiekanymi na drobniutko pietruszką i bazylią. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Napełnić farszem jajka.

Z pieczarkami

  • 4 jaja
  • 30 dag pieczarek
  • majonez 4 łyżki
  • natka pietruszki
  • maggi
  • sól, pieprz

Jaja ugotować, obrać, podzielić na pół, wyjąć żółtka. Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach i podsmażyć na oleju z odrobiną maggi i pieprzu. Natkę posiekać, wymieszać z pieczarkami, majonezem i żółtkami. Napełniać farszem jajka.

Oceń4.56 / 9
Redakcja poleca

Podobne w temacie Kuchnia okazjonalna

  • Tartaletki z hummusemTartaletki z hummusemWytrawne tartaletki z kruchego ciasta, wypełnione hummusem i warzywami, to niebanalna propozycja na przekąskę...
  • Jajka z czerwonym farszemJajka z czerwonym farszemPrzepis Jana Kuronia - idealny na Wielkanoc!
  • Menu na babskie przyjęcieMenu na babskie przyjęciePrzed wami menu na babskie przyjęcie: tarta z mozzarellą, pomidorami i cukinią, sałatka a'la Cezar, koreczki,...
  • Aksamitna zupa grzybowaAksamitna zupa grzybowaZupa grzybowa to tradycyjna potrawa wigilijna i nie może jej zabraknąć na żadnym świątecznym stole. Zobaczcie...

Skomentuj Wielkanocne jaja na różne sposoby

Gość

Podobne do Wielkanocne jaja na różne sposoby

Zobacz
ostatnie wydanie tygodnika

Wysłanie formularza jest jednoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu We-Dwoje Polki.pl