Turcja - pachnąca orientem kraina

Turcja jest krajem położonym na dwóch kontynentach Europy i Azji oraz na szlakach łączących cztery morza - Czarne, Marmara, Egejskie i Śródziemne w strefie klimatu podzwrotnikowego. Część azjatycką dzieli od części europejskiej Morze Marmara oraz cieśnina Bosfor i Dardanele. Turcja graniczy z Bułgarią, Grecją, Gruzją, Armenią, Iranem, Irakiem i Syrią.
/ 31.05.2006 14:50

Turcja jest krajem położonym na dwóch kontynentach Europy i Azji oraz na szlakach łączących cztery morza - Czarne, Marmara, Egejskie i Śródziemne w strefie klimatu podzwrotnikowego. Część azjatycką dzieli od części europejskiej Morze Marmara oraz cieśnina Bosfor i Dardanele. Turcja graniczy z Bułgarią, Grecją, Gruzją, Armenią, Iranem, Irakiem i Syrią.

Turcja to przede wszystkim niezwykła orientalna kultura z całym bogactwem zabytków i interesujących miejsc, to złocisty piasek gorących plaż, egzotyczna roślinność i ciepłe, błękitne morze zapraszające do kąpieli. 

Turcja - pachnąca orientem kraina

Bogactwo krajobrazów Turcji odzwierciedla ogromne zróżnicowanie geograficzne kraju. Bezkresne morze, piaszczyste plaże, majestatyczne góry, ciągnące się od śródziemnomorskich wybrzeży po spokojną krainę jezior oraz gęste lasy.

Na wybrzeżu Morza Śródziemnego i Morza Egejskiego jest ciepło i słonecznie przez cały rok. W Istambule klimat jest łagodny a w zimie może być deszczowo i zimno. W środkowej części Turcji panuje klimat kontynentalny i zimy bywają bardzo surowe. W lipcu i sierpniu w całym kraju panują upały.
Turcy są znani z gościnności i życzliwości, a także ognistego temperamentu, dlatego uchodzą za świetnych towarzyszy podczas imprez. Cechuje ich ogromna uprzejmość, zarówno w stosunku do swoich pobratymców jak i przyjezdnych, a także stała gotowość do pomocy. 


Kuchnia turecka przypadnie do gustu osobom lubiącym kebaby, gdyż jest to właśnie stolica tej potrawy. W tureckich restauracjach nie spotyka się takiego bogactwa potraw, jak w tradycyjnych domach. Lokale serwują najczęściej baraninę z grilla, a tylko nieliczne mają w karcie dania kuchni indonezyjskiej, meksykańskiej, hinduskiej czy japońskiej. Napojem narodowym nie jest, jak by się można było spodziewać, kawa po turecku, lecz herbata (çay). Plantacje herbaty rozciągają się wzdłuż wybrzeża czarnomorskiego, z centrum w mieście Rize. Turecka çay jest orzeźwiająca i aromatyczna, tradycyjnie podawana w małych szklaneczkach w kształcie tulipana, które trzyma się za brzeżek, aby nie poparzyć palców.

Podróż do Turcji na pewno zostanie zapamiętana na całe życie. Piękno natury, niezliczone starożytne zabytki oraz gościnność mieszkańców gwarantują wspaniałe wakacje.