Składniki
- 70 dag mielonej wieprzowiny,
-
1 duży ziemniak,
- 1 duża cebula,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- ¼ łyżeczki mielonych goździków,
- ½ szkl. wody,
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 1 jajo,
- ¼ łyżeczki papryki w proszku
Sposób przygotowania
Ziemniaka upiec do miękkości (45 minut w temp. 200 stopni), obrać i zmiażdżyć na puree. Razem z wieprzowiną, cebulą posiekaną, przyprawami i wodą przełożyć do głębokiej patelni i dusić ok. godziny. Formę o średnicy 26 cm wyłożyć ciastem łącznie z brzegami. Napełnić mięsem i przykryć pozostałym ciastem. Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać papryką. Nożem wyciąć kilka małych dziurek na parę. Piec ok. 40 minut w temp. 175 stopni. Pod koniec można nakryć folią aluminiową, jeśli będzie zbyt szybko brązowieć. Podawać na ciepło.