Tortilla czyli hiszpański omlet

Nie mylić z meksykańskim plackiem kukurydzianym… hiszpańska tortilla to proste, tanie danie, które z butelką dobrego wina stanowi elegancką kolację dla dwojga.
/ 26.04.2012 07:00

Nie mylić z meksykańskim plackiem kukurydzianym… hiszpańska tortilla to proste, tanie danie, które z butelką dobrego wina stanowi elegancką kolację dla dwojga.

Pomysł nie jest przesadnie oryginalny i praktycznie w każdej narodowej kuchni istnieje jakaś wersja tortilli, nawet, jeśli całkiem zdezorganizowana. Jajka, cebula i ziemniaki to w końcu pokarm ubogich, z którym eksperymentuje się już od setek lat. Ten hiszpański eksperyment należy zaliczyć do wyjątkowo udanych – czy podawana jako danie główne z zieloną sałatą i rioją, czy jako przystawka do drinków (tapas) – pokrojona na małe kawałki, czy też w kanapce – zawsze smakuje bezbłędnie.
Tortilla, choć nieskomplikowana, wymaga jednak, jak każdy prosty specjał, sporo serca. Zdradzamy triki mistrzów…

Tortilla czyli hiszpański omlet

Omlet hiszpański (porcja dla dwojga)

Składniki:

  • 300 g małych ziemniaków,
  • 1 średnia cebula,
  • 5 dużych jaj,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • patelnia o średnicy 20 cm

Cebulę kroimy na cienkie krążki, potem te na połówki i rozdzielamy pojedyncze pasma. Obrane kartofle za pomocą obieraczki lub tarki kroimy na bardzo cienkie talarki, dość szybko, aby nie ściemniały. Osuszamy dokładnie ręcznikiem.

2 łyżki oliwy rozgrzewamy na patelni do gorąca i wrzucamy cebulę z ziemniakami. Dokładnie mieszamy, aby pokryły się oliwą, zmniejszamy ogień do minimum i doprawiamy solidnie solą i pieprzem. Przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na 20 minut od czasu do czasu potrząsając. Ziemniaki nie powinny za bardzo zbrązowieć.

W tym czasie jajka ubijamy lekko widelcem, bez przesady, i również doprawiamy solą i pieprzem. Zmiękłe kartofle z cebulą dodajemy do miski i mieszamy.

Do tłuszczu pozostałego na patelni dodajemy ostatnią łyżkę oliwy, podkręcamy gaz do średniego i wlewamy mieszankę ziemniaczano-jajeczną. Redukujemy ogień ponownie do minimum i czekamy 20-25 minut od czasu do czasu delikatnie podnosząc brzegi. Gdy na powierzchni nie widać już surowego jajka zsuwamy ostrożnie tortillę na płaski talerz i przewracamy go przekładając omlet na drugą stronę na patelni. Po dwóch minutach wyłączamy gaz i pozostawiamy jeszcze na 5 minut.
Idealna tortilla powinna być w całości ugotowana, ale we wnętrzu bardzo wilgotna.

Redakcja poleca

REKLAMA