Składniki
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 3-4 łyżki zimnej wody
-
szczypta soli
Farsz:
- 3 duże cebule
- 100 g pokrojonego w paseczki boczku lub szynki
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka tartego żółtego sera Gouda MSM Mońki
- 2 jajka
- opakowanie pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- 300 ml śmietanki słodkiej 18%
- 1 łyżka masła
- świeża bazylia
Sposób przygotowania
Zagniatamy ciasto siekając uprzednio masło z mąką nożem i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.
Na patelni podsmażamy boczek, do którego dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Całość jeszcze chwilę podsmażamy.
Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę do tarty wysmarowaną masłem, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C na około 10 minut.
W osobnej miseczce mieszamy śmietankę i jajka, które doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami.
Na podpieczone, lekko ostudzone ciasto wykładamy połowę szklanki tartego sera żółtego oraz usmażoną cebulę z boczkiem i czosnkiem. Zalewamy śmietaną z jajkami. Na wierzchu układamy przekrojone na pół pomidorki i posypujemy listkami bazylii. Całość posypujemy resztą sera.
Wstawiamy do rozgrzanego na 200°C piekarnika, pieczemy do uzyskania złocistego koloru (około 30-40 minut). Podajemy jak lekko przestygnie.