Polki.pl
kom. (3)

Tajemnice ciasta drożdżowego

Aby upiec ciasto drożdżowe musisz zarezerwować sobie trochę więcej czasu, co nie oznacza, że jest ono bardzo pracochłonne. Zaplanuj pieczenie wcześniej, bo pośpiech wybitnie mu nie służy. Nie lubi też przeciągów, kłótni w domu a nawet głośnych rozmów. Widać taka jest natura drożdży.

Podstawowe składniki ciasta drożdżowego to: mąka, drożdże, jajka, tłuszcz, cukier, mleko. Wszystkie składniki muszą mieć przynajmniej temperaturę pokojową, niektóre powinny być nawet podgrzane, np. mleko.

Tajemnice ciasta drożdżowego

Jak przygotować ciasto?

Są różne zasady przygotowywania ciasta drożdżowego, zależy to od konkretnego przepisu. Jednak jest parę takich zasad, które zawsze są ważne.

  • Mąka do ciasta powinna być przesiana przez sito.
  • Ciasto drożdżowe najlepiej jest wyrabiać ręcznie. Wyrabiaj je tak długo aż zacznie odrywać się od ręki. Podczas wyrabiania wtłaczasz do niego powietrze, co sprzyja jego rośnięciu.
  • Po wyrobieniu odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, koniecznie przykryte ściereczką (ciasto nie znosi przeciągów). Temperatura w jakiej najlepiej ciasto rośnie to 20 – 30 stopni Celsjusza. Jeśli przez przypadek ciasto zagrzeje się zbyt mocno, powyżej 30 stopni trzeba ponownie je wyrobić dodając świeżych drożdży.
  • Ciasto drożdżowe lepiej rośnie, gdy drożdże z mlekiem, jaja i masło dodawać będziesz kolejno do podgrzanej uprzednio mąki w niedużych odstępach czasu.
  • Po wyrośnięciu ciasta (powinno zwiększyć swoja objętość dwukrotnie) musisz przerobić je ponownie i uformować go tak jak jest to wymagane w danym przepisie.
  • Najczęściej ciasto drożdżowe przed pieczeniem smaruje się rozmąconym jajkiem, możesz też posmarować je delikatnie letnia wodą i po upieczeniu polukrować. Do dekoracji ciasta i zarazem podniesienia jego walorów smakowych często stosuje się kruszonkę.
  • Najlepsza temperatura pieczenia to 200 – 220 stopni Celsjusza, zbyt wysoka temperatura powoduje utworzenie się na wierzch skorupy, która uniemożliwia wyrośniecie. Zbyt niska temperatura sprawia, że ciasto mocno wyrasta (nawet ucieka z formy) a po upieczeniu jest blade i niesmaczne. Zbyt szybkie wyjęcie ciasta z piekarnika może skończyć się zakalcem.
  • Upieczone ciasto wyjmij z formy dopiero po kliku minutach i odstaw je do wystygnięcia. Nie wolno chować jeszcze ciepłego ciasta do szafki czy pojemnika, musi najpierw odparować.
  • Ciasto drożdżowe możesz upiec samo, posypane kruszonką, możesz też stosować dodatki takie jak: powidła, owoce, masa makowa, masa serowa. Można robić z niego placki, babki, zawijańce, rogaliki, bułeczki.
Oceń3.83 / 6

Podobne w temacie Kuchenne porady

Skomentuj Tajemnice ciasta drożdżowego

Gość
Gość We-Dwoje.pl
Piątek | 1 Kwi 11, 13:15
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Tajemnice ciasta drożdżowegoWitam. Ja piekę drożdżówki wg, przepisu mojej babci. Podstawą dobrego ciasta jest jak najmniejsza ilość cukru. Daje sie go głównie do rozczynu . Do ciasta daje tylko dwa cukry waniliowe, natomiast nadrabiam słodkość dużą ilością cukru, w kruszonce. Tak samo zaznaczam, że przesianie mąki jest bardzo ważne, aby dostała ona powietrza. I stopniowe...więcej »
Gość We-Dwoje.pl
Wtorek | 2 Mar 10, 12:37
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Tajemnice ciasta drożdżowegoWszystko wydaje sie proste ale ja juz kilka razy przybieralam sie do ciasta drozdzowego i chyba cos robie zle. Ilekroc ciasto mi wyrosnie ma konsystencje galarety pelnej powietrza i nie da sie z niej niczego uformowac. Ciasto klei sie niemilosiernie a gdy posypuje je maka to po upieczeniu jest twarde. Powiedzcie, co robie zle. Chcialabym moc od...
Gość We-Dwoje.pl
Wtorek | 26 Sty 10, 14:35
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Tajemnice ciasta drożdżowegoWszystko się zgadza. Ten majestat w procesie pieczenia ciasta rowniez zachowywala moja mama moze tylko dodam, ze ja jako najmlodsza w domu przed procesem produkcji musialam umyc podloge w kuchni - myslę, ze teraz nawet najbardziej pesymistycznej gospodyni ciasto się uda !

Podobne do Tajemnice ciasta drożdżowego

Katalog prezentów
Zobacz
ostatnie wydanie tygodnika

Wysłanie formularza jest jednoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu We-Dwoje Polki.pl