ŚśśFITnie zapiekane kalafiory

Z opakowania mrożonki Felco oddzielić cukinię, fasolę szparagową, marchew, paprykę oraz kukurydzę (te zostaną wykorzystane do dekoracji) od różyczek kalafiora Romanesco i cebuli...
/ 14.08.2008 22:00

Składniki
Felco Nicea warzywa na patelnię, 450g
1 średni biały kalafior
1,5 l bulionu warzywnego

Sos:
100 ml mleka
2 jajka
25 dag serka topionego
80 dag pomidorów
1 mała cebula
2 łyżeczki margaryny
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, szczypta cukru oraz gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania
Z opakowania mrożonki Felco oddzielić cukinię, fasolę szparagową, marchew, paprykę oraz kukurydzę (te zostaną wykorzystane do dekoracji) od różyczek kalafiora Romanesco i cebuli. Kalafiora oczyścić, umyć, osączyć i podzielić na różyczki. Bulion zagotować włożyć różyczki (te z mrożonki i te ze świeżego kalafiora) i gotować ok. 7 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Ugotowane kalafiory odcedzić i włożyć do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Jajka wymieszać z mlekiem i pokrojonym serem i lekko doprawić solą, pieprzem i gałką. Tak powstałym sosem zalać kalafiory i piec ok. 25-30 minut.

Wykonanie sosu:
Sparzyć pomidory, obrać, po usunięciu pestek pokroić w kostkę. Cebulę (tą z paczki i świeżą) posiekać i zeszklić na margarynie. Dodać pomidory i koncentrat doprowadzając do wrzenia. Sos zmiksować, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Wlać na talerze, dodać porcje kalafiora. Ozdobić fantazyjnym wzorkiem zrobionym z cukini, fasoli szparagowej, marchewki, papryki oraz kukurydzy, np. układając kwiatową kompozycję z tych warzyw. Teraz można nasycić nie tylko wzrok, ale i podniebienie. Smacznego i niech żyje wiosna zarówno na talerzach, jak i w naszych sercach!

Redakcja poleca

REKLAMA