Polki.pl
kom. (0)

Sos pomidorowy

Składniki

  • Puszka pomidorów,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 małe cebule,
  • ząbek czosnku do smaku,
  • cukier,
  • sól,
  • pieprz,
  • ocet winny.

Sposób przygotowania

Cebule obrać, drobno posiekać, czosnek rozetrzeć z solą. W garnku rozgrzać oliwę i zrumienić na niej cebule. Garnek zestawić z kuchenki. Otworzyć puszkę, wylać jej zawartość do sita, ułożonego na garnku, i przetrzeć. Można też wlać zawartość puszki bez przecierania, rozdrabniając pomidory widelcem. Wymieszać cebulę z przecierem, doprawić solą, cukrem, pieprzem oraz octem. Zagotować. Sos nadaje się do makaronu, ryżu, pulpetów z mielonego mięsa. Przed podaniem potrawę można posypać posiekaną, świeżą bazylią.

Oceń3.78 / 9

Podobne w temacie Sosy

  • Fondue seroweFondue seroweSer pokrojony w kawałki mieszamy z mąką. Wnętrze żeliwnego garnka nacieramy czosnkiem, umieszczamy nad...
  • Pesto alla GenovesePesto alla GenoveseUmyć, a następnie osuszyć pęki bazylii. Rozpocząć ugniatanie listków bazylii tłuczkiem w moździerzu –...
  • Sos indiańskiSos indiańskiWymieszać ze sobą wszystkie składniki, ewentualnie posolić do smaku...
  • Tradycyjne PestoTradycyjne PestoBazylię, orzeszki i czosnek zmiksować mocno w blenderze. Dodać sera i soli i stopniowo dolewać oliwy,...

Skomentuj Sos pomidorowy

Gość

Podobne do Sos pomidorowy

Zobacz
ostatnie wydanie tygodnika

Wysłanie formularza jest jednoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu We-Dwoje Polki.pl