Polki.pl
kom. (1)

Sos pieczarkowy

Składniki

  • 300 ml bulionu,

  • 100 ml śmietany,
  • 15 - 20 dkg pieczarek,
  • żółtko,
  • 3 dkg tłuszczu,
  • 3 dkg mąki,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz, ostra papryka

Sposób przygotowania

Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym bulionem szybko mieszając trzepaczką, zagotować i gotować ok. 10 min. na małym ogniu często mieszając. Pod koniec gotowania dodać pieczarki.

Śmietanę wymieszać z żółtkiem, wlewać powoli do lekko przestudzonego sosu szybko mieszając trzepaczką, połączyć z posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku.

Oceń4.00 / 4

Podobne w temacie Sosy

  • Sos indiańskiSos indiańskiWymieszać ze sobą wszystkie składniki, ewentualnie posolić do smaku...
  • Tradycyjne PestoTradycyjne PestoBazylię, orzeszki i czosnek zmiksować mocno w blenderze. Dodać sera i soli i stopniowo dolewać oliwy,...
  • Fondue czekoladoweFondue czekoladoweNa wolnym ogniu zagotowujemy śmietankę. Dodajemy czekoladę i gotujemy ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia...
  • Sos chrzanowySos chrzanowyJajka gotujemy na twardo i odstawiamy do ostygnięcia. Obieramy ze skorupek i każde dzielimy na pół.

Skomentuj Sos pieczarkowy

Gość
Gość We-Dwoje.pl
Wtorek | 8 Gru 09, 21:57
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Sos pieczarkowybardzo dobry
polecam

Podobne do Sos pieczarkowy


Zobacz także w We-Dwoje.pl

Zobacz
ostatnie wydanie tygodnika

Wysłanie formularza jest jednoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu We-Dwoje Polki.pl