Kto nie lubi lodów? Chyba każdy uwielbia ten zimny, słodki deser. Zwłaszcza latem, gdy przynosi nam prawdziwe orzeźwienie.
Lody niestety są dość kaloryczne, szczególnie te przyrządzane na bazie śmietany. Dlatego też wybierajcie te, które przyrządzane są na mleku. Rozkosz dla podniebienia dają również sorbety. A te można jeść bez żadnych wyrzutów sumienia, bowiem są wykonane z owoców.
Sorbety można wykonać z różnych owoców, w zależności od waszych kulinarnych upodobań. Ja polecam sorbet cytrynowy. Dlaczego? O tym później ;)
Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:
- 10 średnich cytryn,
- 1/2 litra wody,
- szklanka cukru,
- białko
Sposób przyrządzenia:
Cytryny dokładnie umyć i sparzyć. Z 2 zetrzeć skórkę, z wszystkich wycisnąć sok. Zagotować 1/2 l wody z 25 dag cukru, wrzucić skórkę, gotować 5 minut, ostudzić. 1 białko ubić, pianę połączyć z syropem i sokiem z cytryny. Masę wstawić do zamrażalnika na 30 minut. Wyjąć, zmiksować. Powtórzyć te czynności jeszcze 2-3 razy.
Sorbety cytrynowe to bogactwo witaminy C. A witamina C pomaga nam w odchudzaniu, gdyż pomaga usunąć nagromadzona wodę w organizmie. Poza tym witamina C zawiera olejek eteryczny, kwas askorbinowy i cytrynowy, potas, wapń, fosfor, magnez. Jest pomocna w leczeniu chorób serca i nerek. Zalecana jest również w chorobie nadciśnieniowej, przy reumatyzmie, schorzeniach wątroby i pęcherzyka żółciowego.
Podczas diety warto jeść zamrożone desery, gdyż automatycznie spada temperatura naszego ciała. Organizm, aby ogrzać się pracuje na zwiększonych obrotach, spalając zapasy. Tak więc jedzmy lody, na zdrowie!