O licznych zaletach zdrowotnych marchwi wiedziano już w starożytności. Bogactwo zawartych w korzeni marchwi, nazywanej przez niektórych niekoronowaną królową warzyw, składników odżywczych jest doceniana przez dietetyków i lekarzy. Lecz nie tylko. Cenią ją sobie również dbające o urodę kobiety. Nie bez powodu Francuzki uważają sok marchwiowy za najtańszy i najlepszy kosmetyk na świecie!
Fot. Depositphotos
Znana we wszystkich zakątkach świata marchew słynie ze swoich walorów zdrowotnych i kosmetycznych.
Co zawiera marchew?
- betakroten, czyli prowitaminę A;
- witaminy z grupy B, a także witaminy C, D, E, H, K i PP;
- składniki mineralne: wapń, potas, sód, fosfor, siarkę, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, kobalt;
- ponadto: kwas foliowy, kwas jabłkowy, flawonoidy, kumaryny i inne.
Jak zrobić sok marchwiowy?
Gotowy sok marwchiowy można oczywiście kupić w każdym sklepie spożywczym, lecz warto pokusić się o samodzielne przygotowanie soku. Warto, bo taki smakuje najlepiej! Zajmie nam to kilkanaście minut, a wszyscy domownicy docenią walory soku marchwiowego domowej roboty. Wystarczy przygotować około 1 kilograma obranej oraz pokrojonej na nieduże kawałki marchwi i wrzucić je do sokowirówki. Walory smakowe soku można wzbogacić, dodając do niego jabłka, pietruszkę, banana lub inne, wybrane owoce.