Smakowite zapiekanki

Zapiekanki nie należą, co prawda, do dań, które lubimy przyrządzać najbardziej, bo nie da ich się zrobić naprędce, ale mają inną, ważniejszą zaletę. Z pospolitych składników można wyczarować potrawę tyle wykwintną, co tanią, a nade wszystko smaczną. Kiedy wyjmujemy z piekarnika dymiącą zapiekankę pokrytą chrupiącą skórką, konsumenci dostają ślinotoku i trzeba przyspieszać porcjowanie zawartości naczynia.
/ 06.04.2009 22:18
Zapiekanki nie należą, co prawda, do dań, które lubimy przyrządzać najbardziej, bo nie da ich się zrobić naprędce, ale mają inną, ważniejszą zaletę. Z pospolitych składników można wyczarować potrawę tyle wykwintną, co tanią, a nade wszystko smaczną. Kiedy wyjmujemy z piekarnika dymiącą zapiekankę pokrytą chrupiącą skórką, konsumenci dostają ślinotoku i trzeba przyspieszać porcjowanie zawartości naczynia.

Zapiekanki można przyrządzać z różnych składników. Bardzo często inspirują nas np. mięsne resztki, które trzeba zagospodarować i umiejętnie połączyć: z makaronem, ryżem, ziemniakami, dodając np. jarzyny, jajka, zrumienioną cebulę, grzyby, posypując tartym serem. Doświadczeni w dobieraniu smaków amatorzy gotowania nie potrzebują sięgać po specjalne receptury. Potrafią improwizować pyszne zapiekanki, których nie da się skopiować, co jest charakterystyczne dla kompozycji z resztek. Jeśli jednak nie chcemy rezygnować, wypróbujmy sposoby sprawdzone.

Smakowite zapiekanki

Zapiekanka z mięsem
. 20 dkg mięsa, łyżka oleju, sól, pieprz, zioła prowansalskie, marchew, pietruszka, seler, 2 cebule, pół puszki pomidorów albo jeden świeży, po łyżce mąki i tłuszczu, trochę śmietany, tarty ser.

Ugotować makaron z łyżką oleju. Mięso pokroić w kostkę, obsypać mąką i obrumienić. Dodać drobno posiekane warzywa (bez pomidora), chwilę posmażyć. Podlać wodą i dusić do miękkości, dodając na końcu pomidory. Zagęścić (niekoniecznie) mąką wymieszaną ze śmietaną. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć makaron, polać mięsnym sosem, posypać tartym serem i zapiec. Przed podaniem posypać zieleniną.

Zapiekanka z kurczakiem
- dla wykorzystania mięsa z rosołu, którego prawie nikt nie lubi. Mięso dobrane z gotowanego kurczaka, półtorej szklanki tartego sera, szklanka śmietany, pół łyżki mąki, całe jajo i żółtko, po łyżce tartej bułki i masła, 30 dkg pieczarek, cebula, sól, pieprz, łyżka oleju.

Obrane pokrojone pieczarki obsmażyć w łyżce oleju z posiekaną cebulą. Osolić i oprószyć pieprzem. Mięso pokroić i obsypać szklanką tartego sera, wymieszać z pieczarkami, przełożyć do żaroodpornego naczynia. Śmietanę wymieszać z mąką, zagotować, osolić i rozbełtać z jajami. Mięso podlać sosem, posypać resztką sera i bułką tartą, na wierzchu położyć wiórki masła i zapiec.

Zapiekanka z porami.
10 ziemniaków, 4 duże pory, łyżka masła, pół szklanki tartego sera, sól, pieprz, mielona papryka. Ziemniaki ugotować w mundurkach, pokrojone pory udusić na maśle. Doprawić solą, pieprzem i papryką. W wysmarowanym masłem naczyniu ułożyć warstwę ziemniaczanych plastrów, na to pory, znów ziemniaki i tarty ser. Zapiec.

mwmedia

Redakcja poleca

REKLAMA