Sernik warstwowy

Ciasto wymieszać z sodą, posiekać z masłem. Dodać z pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.
/ 22.08.2011 11:56

Składniki

3 szklanki mąki pszennej ( ciasto)

25 dag masła
1 szklanka cukru
2 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżki sody
1 cukier waniliowy ( ciasto)
1 kg tłustego białego sera trzykrotnie zmielonego (masa serowa)
15 dag masła
6 jaj
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka mleka
3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
0,5 słoika dżemu brzoskwiniowego lub morelowego
1,5 paczki budyniu waniliowego
ciemna polewa czekoladowa
kawałek białej czekolady (masa serowa)

Sposób przygotowania

Ciasto wymieszać z sodą, posiekać z masłem. Dodać z pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.
Każdą porcją wykleić blachę do pieczenia najlepiej o wymiarach (30/20) wyłożoną papierem do pieczenia, piec w tem. 180 stopni 15 min.

Masa serowa:
Przygotować nadzienie:
Ser, jaja i masło włożyć do garnka, dodać cukier, cukier waniliowy i podgrzewać. Gdy gorąca masa uzyska gładką konsystencję, wlać do niej rozprowadzony z mlekiem budyń i zagotować. Zdjąć z ognia, wymieszać ze skórka pomarańczowa.
Wystudzone placki posmarować dżemem, przełożyć gorąca masą.
Gdy ciasto wystygnie, polać go polewą czekoladową, oprószyć startą na wiórki biała czekoladą i odstawić do ostygnięcia.
Wersja mniej pracochłonna sernik można zrobić na krakersach lub herbatnikach.

Redakcja poleca

REKLAMA