Polki.pl
kom. (0)

Schab faszerowany pomidorami

Składniki

  • 1 kg schabu bez kości
  • słoik suszonych pomidorów w oleju
  • 4-5 łyżek marynowanych oliwek nadziewanych papryką
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • łyżka miodu
  • zioła prowansalskie
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Mięso umyć, osuszyć, rozciąć wzdłuż dłuższego boku, nie przecinać do końca, tak, aby uzyskać prostokątny płat. Natrzeć z obu stron rozgniecionym czosnkiem, oprószyć ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Odstawić pod przykryciem do lodówki na 1-2 h.

Pomidory i oliwki odsączyć z zalewy, ułożyć na płacie mięsa. Mięso mocno zwinąć w roladę, obwiązać bawełnianą nicią. Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Ułożyć w brytfance, polać tłuszczem ze smażenia i wlać kilka łyżek wody.

Piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 180 st. C, często polewając sosem z pieczenia. 10 min. przed końcem pieczenia mięso posmarować miodem i posypać świeżo mielonym pieprzem. Gotową pieczeń wyjąć na półmisek, usunąć nici, pokroić na plastry. Udekorować listkami bazylii.

Oceń3.33 / 6

Podobne w temacie Wieprzowina

Skomentuj Schab faszerowany pomidorami

Gość

Podobne do Schab faszerowany pomidorami

Zobacz
ostatnie wydanie tygodnika

Wysłanie formularza jest jednoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu We-Dwoje Polki.pl