Do sałatek nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Każdy bowiem wie, że są zdrowe i nietuczące - pod warunkiem, że nie dodamy do nich ogromnej ilości majonezu.
Polecam wam zatem pyszną sałatkę bankietową. Przypomina trochę sałatkę jarzynową, z tym że w tradycyjnej sałatce jarzynowej dodajemy ziemniaki, które w tym przepisie zastąpiłam zdrowszym ryżem.
Ryz jest lekkostrawny i zawiera wiele witamin i minerałów. Wysoka zawartość błonnika i łatwostrawnego białka sprawia, że doskonale reguluje pracę układu pokarmowego. Jest zatem idealny w zaburzeniach żołądka i jelit.
Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:
- 2 woreczki ryżu,
- 2 ugotowane marchewki,
- 100 g selera naciowego,
- 2 białe części pora,
- 150 g groszku konserwowego,
- pęczek szczypiorku,
- 3 ogórki konserwowe,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka musztardy z ziarnem gorczycy,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- sok z 1/2 cytryny,
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, cukier
Sposób przyrządzenia:
Warzywa i ogórki kroimy w kostkę, dodajemy groszek i posiekany szczypiorek. Całość mieszamy z ugotowanym ryżem. Majonez, musztardę, jogurt, sok z cytryny i czosnek przeciśnięty przez praskę, dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku. Sosem zalewamy sałatkę i delikatnie mieszamy.
Życzymy smacznego!