Polki.pl
kom. (12)

Równowaga kwasowo-zasadowa w organizmie

Większość z nas nie bardzo wie co to jest równowaga kwasowo-zasadowa i nie zdaje sobie sprawy z konsekwencji jakie następują, gdy zostaje ona zachwiana. Otóż kochani musimy zrozumieć kilka zasadniczych kwestii dotyczących sposobu utrzymania harmonii w naszym organizmie.

Równowaga kwasowo-zasadowa – to stan, w którym zachowany jest swoisty stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych. Równowaga kwasowo-zasadowa w organizmie

Stan równowagi kwasowo-zasadowej osiągamy, kiedy zakres pH krwi dla większości procesów przemiany materii wynosi 7,35-7,45. Większe pH oznacza przewagę składników zasadowych, mniejsze - przewagę składników kwaśnych.

Niebezpieczne dla organizmu zachwianie równowagi występuje przy pH mniejszym niż
6,8 i większym niż 7,8 (dla krwi). W skrajnych przypadkach białka ulegają denaturacji, przestają działać enzymy komórkowe, ustaje wymiana gazów oddechowych.

Zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej to kwasica i zasadowica. W obu przypadkach jest to stan zagrażający życiu, w którym dochodzi do zaburzeń odczynu pH krwi.

Zasadniczy wpływ na zachowanie równowagi w naszym organizmie ma dieta, która w dzisiejszych czasach poprzez nasze złe nawyki żywieniowe zmierza ku zakwaszaniu organizmu.
Produkty jakie spożywamy na co dzień możemy podzielić na kwasotwórcze i alkalizujące:

Produkty kwasotwórcze:
  • kasza jęczmienna ,
  • płatki owsiane, 
  • ryż, 
  • makaron, 
  • mięso wieprzowe, 
  • mięso wołowe,
  • jaja, 
  • ser tylżycki.
Produkty alkalizujące:
  • mleko,
  • buraki, 
  • ziemniaki, 
  • marchew, 
  • pomidory, 
  • sałata, 
  • ogórki, 
  • kapusta, 
  • czarne porzeczki, 
  • wiśnie, 
  • gruszki, 
  • truskawki.
Wszystkie spożywane przez nas produkty są trawione i rozkładane w różny sposób. Proces trawienia to dla naszego organizmu ciężka praca, której zazwyczaj niedoceniamy. I tak węglowodany są przetrawiane w środowisku zasadowym, natomiast białko - w kwaśnym. Dlatego trawienie węglowodanów zaczyna się już w jamie ustnej, a trawienie białka dopiero w żołądku. Jeśli w czasie posiłku zjadamy jednocześnie produkty białkowe i węglowodany, to nasz układ trawienny ulega mocnemu przeciążeniu, co objawia nam się zgagą, wzdęciem, zaburzeniami trawienia oraz zmęczeniem.

Różnorodne i skomplikowane procesy trawienia przebiegają w sposób naturalny, jeśli nie przeciążamy przewodu pokarmowego niewłaściwym doborem produktów lub zbyt dużą ich ilością. W przeciwnym wypadku może dojść do niewłaściwego funkcjonowania trzustki, a przez to do długiego i niedokończonego procesu trawienia. Gdy mamy w jelitach nie do końca strawiony pokarm, to pod wpływem ciepła i wilgoci mogą powstać produkty gnilne. Te toksyczne odpadki dostają się do wątroby (centralnego narządu naszego organizmu), której zadaniem jest odtrucie i rozłożenie tych elementów.

Widzicie zatem: niewłaściwe zestawione posiłki obciążają nie tylko nasz układ trawienny, lecz także ważne narządy przemiany materii jak wątroba.
Jeśli chcemy cieszyć się zdrowiem musimy poznać kilka zasad jak łączyć produkty by zachować równowagę kwasowo-zasadową w naszym organizmie:
spożywając 100 g ryżu oraz 100 gram piersi kurczaka odkwaszamy nasz organizm poprzez spożycie 200 g pomidorów oraz 200 g jabłek,
100 g makaronu i 100 g wołowiny poprzez 100 g buraków i 150 g pomidorów,
100 g płatków owsianych i 100 g jajek poprzez 200 gram pomidorów oraz 150 g ogórków.

Tak więc bardzo ważnym czynnikiem jest odpowiednie komponowanie posiłków, czyli wprowadzenie do diety produktów alkalizujących oraz zawierających odpowiednie minerały, niezbędne do zobojętnienia wydalanych kwasów (sód, magnez, wapń, potas).
Wielu z nas dostarcza odpowiednią ilość białek, węglowodanów oraz tłuszczy zapominając o odpowiedniej ilości witamin i minerałów. Zatem do kRównowaga kwasowo-zasadowa w organizmieażdej porcji ryżu/makaronu/kaszy z mięsem należy dodać dużą porcję warzyw. Proponuję też włączyć preparat witaminowo-mineralny, który pomoże uzupełnić niedobory z diety talerzowej.

Patrząc na dietę jaką stosuje społeczeństwo obecnie z całą pewnością stwierdzam, że ich równowaga kwasowo-zasadowa została zachwiana i jesteśmy zakwaszeni. Chciałabym przybliżyć i uzmysłowić wielu osobom jakie spustoszenie i szkodę wyrządza nadmiar kwasów w naszym organizmie. Kwasy powodują starzenie się tkanek, zmarszczki, bóle i opuchnięcia, gdy organizm zatrzymuje wodę, aby je rozcieńczyć i zapobiec zniszczeniom. Komórki rakowe szybko rozwijają się w kwaśnym środowisku, podczas gdy zdrowe komórki giną. Jeżeli jesteś zakwaszony organizm wyraźnie to komunikuje. Jedną z pierwszych oznak są ciemne kręgi pod oczami. Bóle głowy, niestrawność, pryszcze i krosty, częste zaziębienia, zawroty głowy, nudności, mroczki przed oczami, gorycz lub kwas w ustach, obłożony język, uderzenia krwi do głowy, osłabienie fizyczne to tylko niektóre, najczęściej występujące objawy nadmiernej kwasowości. Przy zakwaszeniu organizm traci bardzo wiele energii, aby z trudem utrzymać prawidłowe pH krwi; ta energia mogłaby być użyta na przykład do likwidowania nadwagi.

UWAGA: Długotrwałe zakwaszenie sprzyja rozwojowi poważnych chorób takich jak: nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, osteoporoza, nowotwory, zmiany zwyrodnieniowe stawów, nadwaga, a także może być przyczyną wielu dolegliwości: ogólnego zmęczenia, braku koncentracji, zaburzeń snu, napięć nerwowych, depresji, częstych infekcji, zaparć, łamliwości paznokci i wypadania włosów.

Objawy zakwaszenia
Zakwaszenie ma swój udział w niemal wszystkich chorobach przewlekłych - albo wyzwalając objawy, albo będąc efektem uszkodzenia komórek.
Główne choroby spowodowane nadmiarem kwasów w organizmie:
  • Przewód pokarmowy.Ostre lub przewlekłe stany zapalne błony śluzowej żołądka, grzybica jelit, zaparcia, problemy trawienne, uczucie pełności, wzdęcia, schorzenia pęcherzyka żółciowego.
  • Mięśnie - stawy. Dna moczanowa (kwas moczowy), bóle mięśni (kwas mlekowy), uszkodzenia dysków międzykręgowych, ostre i przewlekłe bóle kręgosłupa, osteoporoza, zapalenie stawów, schorzenia reumatoidalne.
  • Skóra - włosy - zęby. Wypadanie włosów, kruche paznokcie, próchnica, parodontoza, sucha skóra, zakażenia grzybicze, trądzik u nastolatków i dorosłych, problemy z cerą, cellulitis.
  • Układ metaboliczny. Nadwaga, napady wilczego głodu, nagły głód słodyczy, cukrzyca, kamienie nerkowe, podwyższony poziom cholesterolu.
  • Układ sercowo-naczyniowy. Nadciśnienie, przedwczesne zwapnienie, choroby naczyń krwionośnych, nieprawidłowe ukrwienie rąk i nóg powodujące częste uczucie zimna w kończynach, zawroty głowy, migreny, zawał serca.
  • Cały organizm. Chroniczne bóle, depresja, zmniejszona wydolność organizmu, ogólne złe samopoczucie, niezdolność do radzenia sobie ze stresem, obniżenie popędu płciowego, przetrenowanie u sportowców, szybkie męczenie się.
Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej są bezpośrednią przyczyną osłabienia bariery immunologicznej organizmu, co przyczynia się do ROZWOJU CHORÓB NOWOTWOROWYCH.

Warto zatem zwracać uwagę na dobór spożywanych produktów. Zdrowie i dobre samopoczucie są tego warte. Zachowujmy więc równowagę kwasowo-zasadową, a będziemy zdrowsi i piękniejsi.

Anna Jakacka
Oceń3.55 / 60

Podobne w temacie ABC odżywiania

Skomentuj Równowaga kwasowo-zasadowa w organizmie

Gość
Gość We-Dwoje.pl
Wtorek | 15 Paź 13, 22:52
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Równowaga kwasowo-zasadowa w organizmieCzytałam w innym artykule, że mleko jest neutralne, więc jak jest naprawdę ??
Gość We-Dwoje.pl
Sobota | 14 Wrz 13, 22:27
+1    oceniono 1 raz
Gość We-Dwoje.pl
Re: Równowaga kwasowo-zasadowa w organizmieprzecież mleko jest bardzo zakwaszające
Gość We-Dwoje.pl
Niedziela | 15 Wrz 13, 12:59
+2    oceniono 2 razy
Gość We-Dwoje.pl
Re: Równowaga kwasowo-zasadowa w organizmieTak, masz rację. Przez takie błędy cała treść artykułu staje się niewiarygodna. Autor powinien się spalić ze wstydu i zacząć uczyć zamiast dawać bzdurne , szkodliwe rady innym
Gość We-Dwoje.pl
Wtorek | 15 Paź 13, 22:49
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Równowaga kwasowo-zasadowa w organizmieCzytałam w innym artykule, że mleko jest neutralne, więc jak jest naprawdę ??
Gość We-Dwoje.pl
Czwartek | 7 Lut 13, 19:18
-1    oceniono 1 raz
Gość We-Dwoje.pl
Re: Równowaga kwasowo-zasadowa w organizmieszkoda, ze nie jest podana siła zakwaszania i alkalizowania np. w skali od O do IO , zeby wyrównać dzienne utrzymanie właściwych proporcji.
Gość We-Dwoje.pl
Sobota | 29 Sty 11, 20:32
0    oceniono 2 razy
Gość We-Dwoje.pl
Re: Równowaga kwasowo-zasadowa w organizmieA dla mnie artykul okazal sie bardzo pomocny.
Gość We-Dwoje.pl
Niedziela | 31 Paź 10, 21:21
+1    oceniono 1 raz
Gość We-Dwoje.pl
Re: Równowaga kwasowo-zasadowa w organizmieWikipedia, encyklopedia PWN i wiele innych podaje, że mleko należy do produktów zakwaszających. Jak to jest naprawdę
nn
Gość We-Dwoje.pl
Niedziela | 27 Gru 09, 17:42
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Równowaga kwasowo-zasadowa w organizmieTo prawda lista produktów jest zbyt skromna i bez wartości pH
Gość We-Dwoje.pl
Wtorek | 10 Lis 09, 12:51
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Równowaga kwasowo-zasadowa w organizmieBezwartościowy artykuł napisany po jebkach. Podajecie państwo listę produktów pozbawionych dokładnych wartosci.
Gość We-Dwoje.pl
Sobota | 28 Lut 09, 15:38
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Równowaga kwasowo-zasadowa w organizmiesuprt prawda
Mędrzec
Wtorek | 26 Sty 10, 23:56
0    nie oceniono 0
Mędrzec
Re: Re: Równowaga kwasowo-zasadowa w organizmietu możecie znaleść listę produktów zasadowych i kwasowych http://www.biontech.pl/index.php?p=25
Gość We-Dwoje.pl
Sobota | 4 Paź 14, 16:33
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Równowaga kwasowo-zasadowa w organizmieTa strona jest nieaktywna
Napisz komentarz i dołącz do dyskusji

Podobne do Równowaga kwasowo-zasadowa w organizmie

Katalog prezentów
Zobacz
ostatnie wydanie tygodnika

Wysłanie formularza jest jednoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu We-Dwoje Polki.pl