Niskokaloryczne ciasta

Czy ciasta mogą być niskokaloryczne? Tak! Ale, przygotowując je należy tak dobrać surowce, z których będzie zrobione, aby już one same nie zawierały zbędnych kalorii.
/ 20.03.2009 08:35

Czy ciasta mogą być niskokaloryczne? Tak! Ale przygotowując je należy tak dobrać surowce, z których będzie zrobione, aby już one same nie zawierały zbędnych kalorii.

Niskokaloryczne ciastaI tak na przykład: masło zamieniamy na lżejszy olej (polecam arachidowy, którego smak i neutralny zapach dobrze komponuje się ze słodkim smakiem ciast) lub margarynę roślinną, śmietanę zamieniamy jogurtem naturalnym, pełne mleko tym chudym, a biały cukier zdrowszym trzcinowym lub słodzikiem.

Jeśli chcemy zrobić polewę czekoladową zwykłą czekoladę deserową zamieniamy na specjalną bezcukrową. Zamiast wysokocukrowych dżemów preferujemy świeże owoce lub marmolady z mniejszą ilością cukru. Pamiętając o tych zasadach, nasze ciasta automatycznie stracą na kaloryczności.

Nawet będąc na diecie przychodzi ochota na „coś słodkiego” i wtedy o wiele lepiej zaspokoić ją czymś lżejszym i zdrowszym niż pierwszym lepszym pochwyconym w biegu wysokokalorycznym batonikiem czekoladowym.

A oto parę przepisów na lekkie, niskokaloryczne ciasta.

Marchewkowe muffinki

Składniki:

  • 280 g mąki,
  • proszek do pieczenia,
  • 200 g cukru trzcinowego,
  • cynamon,
  • 220 g młodych marchewek,
  • 100 g wiórków kokosowych,
  • 2 jajka,
  • 1 cytryna,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 180 ml oleju arachidowego.

Sposób przygotowania:

Nagrzać piekarnik do 180°. Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami. Umyć i obrać marchewki, a następnie zmiksować lub zetrzeć na tarce. Umyć cytrynę i zetrzeć jej skórkę na tarce.

Do pierwszej miseczki wsypujemy wszystkie składniki „suche”, czyli: mąkę, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier, pół łyżeczki cynamonu, wiórki kokosowe i mieszamy wszystko.
Do drugiej miseczki wlewamy składniki „mokre”, czyli: jajka, olej, miód, skórkę cytrynową i wyciśnięty sok z cytryny, mieszamy i na końcu dodajemy startą marchewkę. Mieszamy składniki suche z mokrymi – można użyć do tego miksera elektrycznego, na małych obrotach.

Ciasto wlewamy do papilotek w foremkach, pamiętając o tym, aby sięgały tylko ¾ wysokości, gdyż podczas pieczenia ciasto bardzo wyrośnie. Wkładamy do piekarnika i pieczemy do tak zwanego „suchego patyczka” przez około 25 minut. Muffinki powinny się ładnie przyrumienić.

Kruche ciasto z owocami

Składniki:

  • 150 g mąki,
  • 130 g naturalnego jogurtu,
  • 10 g cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 10 g oliwy z oliwek,
  • szczypta soli,
  • 100 ml wody,
  • żelatyna lub galaretka owocowa,
  • dowolne owoce na przykład: truskawki, porzeczki, pomarańcze, banany, maliny, poziomki.

Sposób przygotowania:

Zagnieść ciasto z: mąki, jogurtu, proszku do pieczenia, cukru, oliwy, szczypty soli i wody.
Tak przygotowane ciasto wyłożyć na okrągłą blaszkę i upiec w temperaturze 180°.
Poczekać, aż wystygnie i ułożyć na nim ulubione owoce, zalać galaretką lub żelatyną.

Placek z jabłkami

Składniki:

  • 1 jajko,
  • 50 g cukru,
  • 100 g mąki,
  • ½ szklanki mleka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • 1 jabłko,
  • sok z połowy cytryny,
  • starta skórka z cytryny.

Sposób przygotowania:

Zalać rodzynki wrzątkiem, aby zmiękły. Obrać jabłko, pokroić na kawałeczki i posypać cynamonem. Zmiksować żółtko jajka z cukrem, aż powstanie biały krem. Dodać do niego startą skórkę z cytryny, następnie cytrynowy sok, mleko i cały czas miksując wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na sztywno białko jajka ze szczyptą soli i dodać do ciasta, delikatnie mieszając.

Ciasto wlać do okrągłej blaszki o średnicy 22 cm, posypując po wierzchu rodzynkami i kawałeczkami jabłek. Piec w temperaturze 180°, aż się ładnie przyrumieni.

Redakcja poleca

REKLAMA