Kolacja walentynkowa dla Niego - Zrób to sama!

Chcesz sprawić ukochanemu niespodziankę w dzień Św. Walentego? Nie proponujemy pluszowych misiów czy czekoladowych bombonierek. Spróbujemy zachęcić cię do własnoręcznego przygotowania romantycznej i smakowitej kolacji przy świecach. Jesteśmy przekonani, że sprawisz tym wiele przyjemności partnerowi.
/ 13.02.2013 21:00

Chcesz sprawić ukochanemu niespodziankę w dzień Św. Walentego?  Nie proponujemy pluszowych misiów czy czekoladowych bombonierek. Spróbujemy zachęcić cię do własnoręcznego przygotowania romantycznej i smakowitej kolacji przy świecach. Jesteśmy przekonani, że sprawisz tym wiele przyjemności partnerowi.

Zobacz również Kolacja walentynkowa dla Niej - Zrób to sam!

Kolacja walentynkowa musi być wyjątkowa. Liczy się nie tylko szczególna oprawa (świece, romantyczna muzyka, pięknie udekorowany stół), ale także potrawy jakie zaserwujesz - bo przecież jak mawiały nasze babki "przez żołądek do serca".

Proponujemy kolacją składającą się z dwóch dań oraz deseru. Na początek więc krem z brokułów z grzankami. Jako danie główne roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i serem pleśniowym, z ziemniaczanym puree i mieszanką sałat. Na deser natomiast lody z truskawkami na gorąco.

 

Zupa krem z brokułów z grzankami

Do przygotowania potrzebne nam będzie:

  • brokuł
  • 2 szklanki bulionu
  • 4 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
  • czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • serek topiony śmietankowy
  • śmietana 18 %

Sposób przyrządzenia:

Cebulę podsmażamy na odrobinie oliwy. Następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek.

Podlewamy odrobiną wody, aby cebula z czosnkiem nie przypaliły się. Następnie dodajemy brokuły podzielone na różyczki i ziemniaki.

Całość zalewamy bulionem.

Następnie dodajemy serek topiony i wszystko razem gotujemy do miękkości warzyw.

Gdy warzywa będą już miękkie miksujemy zupę blenderem.

Gotowy krem przelewamy na talerz, dekorujemy śmietaną. Krem brokułowy wyśmienicie smakuje z grzankami.

 

Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i serem pleśniowym

Do przygotowania potrzebne nam będzie:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • suszone pomidory w zalewie
  • ser pleśniowy
  • sól, pieprz
  • 2 jajka
  • mąka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób przyrządzenia:

Mięso myjemy, rozbijamy tłuczkiem (całe podwójne filety, nie dzielimy ich na pół). Z każdej strony opószamy solą i pieprzem. Do środka rozbitego fileta kładziemy kawałek sera pleśniowego, suszone pomidory. Zwijamy ciasno, obtaczamy w mące, w jajku i w bułce tartej. Smażymy na oliwie z łyżką masła, na bardzo małym ogniu. Gdy będą już zarumienione przykrywamy pokrywką patelnię i smażymy nadal przez kilka minut.

Do dania podajemy puree ziemniaczane i mieszankę sałat (sałata lodowa i rukola) z pmidorkami koktjalowymi i sosem vinegrette.

 

Lody z truskawkami na gorąco

Do przygotowania potrzebne nam będzie:

  • lody waniliowe
  • truskawki mrożone
  • bita śmietana w aerozolu
  • świeże truskawki do dekoracji.

Sposób przyrządzenia:

Mrożone truskawki wkładamy do garnka i na małym ogniu odparowujemy wodę. Można dodać kilka łyżek brązowego cukru. Do szerokiej szklanki, bądź salaterki kładziemy truskawki, na to lody waniliowe, znów truskawki, lody i całość ozdabiamy bitą śmietaną. Posypujemy stratą czekoladą i dekorujemy świeżymi truskawkami.

Zyczymy niezapomniach chwil przy degustacji kolacji i nie tylko!

Zobacz również Kolacja walentynkowa dla Niej - Zrób to sam!

Fot. Magda Balul

Redakcja poleca

REKLAMA