Dieta zasadowa - o co w niej chodzi?

Co rusz dowiadujemy się o rozmaitych sposobach na zdrowie i ładna sylwetkę. Oczywiście są to zazwyczaj wieści zza Oceanu, promujące niekiedy dość irracjonalne metody walki ze zbędnym bagażem kilogramów. Jako, że dietę tasiemcową już kiedyś przerabialiśmy, pora na kolejne podejście do sposobu żywienia, a mianowicie dietę zasadową, znaną też pod nazwą: dieta alkaliczna.
/ 03.08.2011 08:03

Co rusz dowiadujemy się o rozmaitych sposobach na zdrowie i ładna sylwetkę. Oczywiście są to zazwyczaj wieści zza Oceanu, promujące niekiedy dość irracjonalne metody walki ze zbędnym bagażem kilogramów. Jako, że dietę tasiemcową już kiedyś przerabialiśmy, pora na kolejne podejście do sposobu żywienia, a mianowicie dietę zasadową, znaną też pod nazwą: dieta alkaliczna.

Na takie podejście do odchudzania, decydują się aktorki, modelki i inne „sławy” ze światka show biznesu. Dla przykładu, jej zagorzałymi fankami są Gwyneth Paltrow i Kate Moss. Znalazłoby się i więcej, jednak my bardziej skupimy się na istocie diety, jej wadach, zaletach i ewentualnej skuteczności.

Jak ma działać dieta zasadowa i jakie mogą być skutki zakwaszenia organizmu?

Dieta zasadowa to przede wszystkim spożywanie produktów alkalizujących, czyli takich które najprościej ujmując, wpływają na redukcję jonów wodorowych w naszym organizmie. Redukcja jonów wodorowych z kolei ma skutkować obniżeniem zakwaszenia organizmu.
Spożywanie pokarmów o pH zasadowym, powinno sprzyjać utrzymaniu gospodarki kwasowo-zasadowej ustroju, ponieważ jego zakwaszenie może powodować niestrawność i spowolnienie procesów trawiennych i metabolizmu. Oprócz tego stałe zakwaszenie naraża na utratę takich pierwiastków jak magnez, wapń, potas i sód, które wykazują działanie alkalizujące.
W najgorszym wypadku w organizmie rozwija się kwasica. Może dojść do zaburzeń w pracy serca, oddychania, rozwinięcia się alergii, nadwagi, nowotworów, pogorszenia stanu skóry i błon śluzowych, uczucia przewlekłego przemęczenia, obniżenia nastroju i wyczerpania sił oraz nieprawidłowości w układzie nerwowym.

Co zakwasza nasz organizm?
Produktami spożywczymi zakwaszającymi nasz organizm są:

  • mięso, podroby, tłuszcze zwierzęce, ryby
  • produkty spożywcze rafinowane np. cukier,
  • produkty spożywcze konserwowane i bardzo przetworzone (gotowe dania ze słoika, instant itp.),
  • kawa, herbata, alkohol, napoje energetyczne i inne z kofeiną,
  • niektóre ziarna, nasiona i rośliny strączkowe
  • dania smażone

Jakie produkty spożywcze są wskazane?
W celu alkalizacji produktów uznanych za zakwaszające, zaleca się równoległe przyjmowanie tych, które działają odwrotnie. Zwolennicy diety zasadowej zachęcają by zwrócić szczególną uwagę na podaż:

  • warzyw: ziemniaki, marchew, rzodkiewka, rzepa, kapusta, soczewica,
  • owoców: pomarańcze, truskawki, winogrona, jabłka i gruszki,
  • grzybów,
  • białek jaj kurzych,
  • małej ilości produktów bogatych w tłuszcze (mięsa, tłuszcze roślinne, orzechy),
  • wypijanie 2-3 litrów wody.

Zaleca się by ¾ pożywienia w ciągu dnia stanowiły produkty diety alkalicznej, a pozostałe stanowiły nie więcej niż ¼.

Korzyści ze stosowania diety:

  • wspomaganie walki z osteoporozą,
  • poprawa odżywienia mięśni i ich pracy,
  • usprawnia procesy trawienne,
  • uzupełnia niedobory pierwiastkowe i witaminowe,
  • zapobiega groźnemu zakwaszeniu,
  • pozwala na redukcję masy ciała.

Minusy diety
Zalicza się do nich zwłaszcza ryzyko niedoboru cholesterolu, potrzebnego do syntezowania hormonów i problemy jelitowe (biegunki i zaparcia) wynikające nadmiaru podaży błonnika. Ponadto groźne może okazać się przewodnienie organizmu, podczas spożywania nadmiernej ilości płynów, co bardzo obciąża nerki i serce. Rośnie też ryzyko wystąpienia wilczego głodu na zabronione substancje i obniżenia nastroju z uwagi na niedożywienie (mało tłuszczu i białek). Dieta zasadowa jest swego rodzaju stylem życia, więc trwa tyle, ile chcemy by trwała. Jej zwolennicy zachęcają do dożywotniego stosowania takiego modelu żywienia.

Sama dieta nie pomoże nam schudnąć. Konieczne jest jeszcze wdrożenie umiarkowanego wysiłku fizycznego, proporcjonalny odpoczynek, odpowiednio długi sen i pozytywne nastawienie do procesu odchudzania. Liczą się nawet najmniejsze spadki masy ciała. Szybkie chudnięcie w stosunkowo krótkim czasie, nie jest zdrowe, a późniejszy powrót do diety sprzed działań odchudzających, na ogół skutkuje efektem jo-jo.

Redakcja poleca

REKLAMA