Wystarczy parę ziarenek lub szczypta proszku, by potrawa zyskała zupełnie nowy wyraz i smakowała inaczej niż zwykle.
Azjatyckie przyprawy:
Kurkuma
Podobna w smaku do imbiru, ale nieco łagodniejsza. Nadaje się do majonezów, jajek, serków topionych. Wykazuje działanie bakteriobójcze i jest pomocna w chorobach skóry.
Szafran
Przyprawa o gorzkawym smaku i charakterystycznym zapachu. Służy do barwienia i aromatyzowania potraw mięsnych, rybnych, ryżu, ciast i likierów. Działa antyseptycznie, obniża poziom cholesterolu. Uważa się go za afrodyzjak.
Kardamon
Ma korzenny aromat. Doskonały do potraw słodkich i pikantnych: ciast, sałatek owocowych, kawy, herbaty, mięsa, ryb i drobiu. Pobudza apetyt, łagodzi bóle reumatyczne.
Anyż gwiazdkowy
Przyprawa o ostro-słodkim smaku podobnym do anyżku. Używany do wieprzowiny, drobiu i smażonych warzyw. Poprawia przemianę materii, działa moczopędnie.
Kumin
Ma ciężki zapach. Nadaje się do potraw tłustych, a także warzyw. Korzystnie wpływa na trawienie, zapobiega wzdęciom.
Imbir
Przyprawa o słodko-pikantnym smaku. Idealnie pasuje do zup. Nadaje się do leczenia przeziębień.