Pyszne dania z brokułami

Zapiekanka z polędwiczką i brokułami fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Zobaczcie kilka propozycji na dania z brokułem w roli głównej: zupa krem z brokułów, brokuły do obiadu, wołowina z brokułami z woka, brokułowa zapiekanka.
/ 29.08.2017 20:31
Zapiekanka z polędwiczką i brokułami fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Kuzyn kapusty i kalafiora, nazywany kapustą szparagową. O kim mowa? Oczywiście o brokule!

Warto poznać to warzywo i jadać jak najczęściej, ponieważ brokuły są jednym z największych źródeł witamin: C, B1, B2, B6, A, K, PP a poza tym kwas foliowy, kwas pantotenowy,
wapń, fosfor, magnez, potas, żelazo, chrom, kwasy omega-3 ... oj można by jeszcze wyliczać.

Czy wiesz, że... Im ciemniejszy jest kwiat brokuła, tym więcej witamin zawiera.

Brokuły są smaczne i na surowo, i na ciepło. Mogą stanowić dodatek do obiadu, mogą być składnikiem surówek i sałatek. Przyrządza się z nich zupy, zapiekanki.

Pyszne dania z brokułami Pyszne dania z brokułami Pyszne dania z brokułami

Zobaczcie kilka propozycji na dania z brokułem w roli głównej:

 

Zupa krem z brokułów

Składniki:

  • 1 kg brokułów
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 2 kostki rosołowe
  • śmietana
  • oliwa z oliwek
  • groszek ptysiowy
  • sól, pieprz

Pyszne dania z brokułami

Sposób przygotowania:

Brokuły oczyścić, podzielić na różyczki, opłukać. Gotować w lekko osłodzonej wodzie, dzięki czemu zachowają intensywny kolor, pod koniec gotowania dodać odrobinę soli. Marchewkę, ziemniaki ugotować z kostkami rosołowymi w około 1 l wody. Gdy wszystkie warzywa wystygną zmiksować blenderem warzywa z bulionem, dodać odrobinę oliwy, gęstą śmietanę, przyprawić do smaku. Krem podawać z groszkiem ptysiowym.

 

Brokuły do obiadu

Składniki:

  • brokuły
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka bułki tartej

Pyszne dania z brokułami

Sposób przygotowania:

Brokuły oczyścić, podzielić na różyczki, opłukać pod bieżącą wodą. Wrzucić do wrzącej wody z płaską łyżeczka soli i szczyptą cukru. Gotować około 10 minut. Następnie przygotować zasmażkę: masło rozpuścić na patelni i dodać łyżkę bułki tartej wymieszać, lekko zarumienić. Zasmażką polać brokuły.

 

Brokuły z wołowiną z woka

Składniki:

  • 500 g brokuła, podzielonego na różyczki
  • 2 żółte papryki
  • cebula
  • 2 marchewki
  • 500 g wołowiny
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Pyszne dania z brokułami

Sposób przygotowania:

Wołowinę kroimy na cienkie paseczki. Sos sojowy, odrobinę oliwy z oliwek i mąkę kukurydzianą razem mieszamy, wkładamy mięso i marynujemy przez 15-30 minut. Następnie rozgrzewamy woka, wlewamy olej. Do rozgrzanego oleju dodajemy posiekany czosnek, a następnie mięso. Smażymy przez kilka minut.

Wyjmujemy mięso a do woka wkładamy brokuły i pokrojone w paski papryki, marchew, cebulę. Smażymy całość, podlewając od czasu do czasu wodą. Gdy warzywa będą miękkie wkładamy mięso, podgrzewamy. Danie podajemy z ryżem lub makaronem chińskim.

 

Brokułowa zapiekanka

Składniki:

  • 250 g makaronu rurki,
  • duży brokuł,
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka,
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku,
  • 300 g żółtego sera,
  • 2,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyzki masła
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Pyszne dania z brokułami

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.

Makaron ugotować al dente. Brokuły oczyścić, podzielić na różyczki, opłukać pod bieżącą wodą. Wrzucić do wrzącej wody z płaską łyżeczka soli i szczyptą cukru. Gotować około 10 minut.

W garnku rozpuścić masło, wlać mleko i wymieszać. Następnie delikatnie mieszając dodawać stopniowo mąkę, tak żeby nie zrobiły się grudki. Do smaku doprawić pieprzem i solą.

Mięso wymieszać z brokułami i makaronem, przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać sosem, posypać startym żółtym serem. Piec w 190 stopniach przez około 15 minut.

 

Sałatka brokułowa z fetą

Składniki:

  • 1 średni  brokuł,

     

  • duża czerwona cebula,
  • 1 opakowanie sera feta 150 g,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • 30 g ziaren słonecznika,
  • płatki migdałowe
  • łyżka majonezu
  • łyżka jogurtu naturalnego

Pyszne dania z brokułami

Sposób przygotowania:

Brokuły oczyścić, podzielić na różyczki, opłukać pod bieżącą wodą. Wrzucić do wrzącej wody z płaską łyżeczka soli i szczyptą cukru. Gotować około 6 minut. Cebulę pokroić na drobną kostkę i wymieszać z brokułami, ser feta pokroić w kostkę i posypać na wierzch sałatki. Ziarna słonecznika, majonez i jogurt naturalny wymieszać razem i polać sałatkę, na koniec posypać orzechami i płatkami migdałowymi.

Zdjęcia: Depositphotos

Redakcja poleca

REKLAMA