Polki.pl
kom. (11)

Przepis na biszkopt

Oto przepis na biszkopt, który zawsze się udaje! Ciasto biszkoptowe należy do najdelikatniejszych ciast. Z biszkoptowego ciasta sporządza się spody do wykwintnych tortów, delikatne rolady, czy dietetyczne ciastka. Biszkopt jest lekkostrawny, ale kaloryczny. Osoby będące na diecie powinny ciasto biszkoptowe łączyć z owocami i galaretkami, a unikać dodatków kremowych, czy bitej śmietany.

Przeczytaj też: Co zrobić, żeby biszkopt nie opadł?

Przepis na biszkopt

fot. Fotolia

Jak zrobić idealny biszkopt?

Głównymi składnikami ciasta biszkoptowego są jaja, cukier i mąka. Czynnikiem spulchniającym jest wyłącznie wtłoczone powietrze. Przygotowanie tradycyjnego biszkoptu według naszego przepisu nie jest trudne. Aby biszkopt udał się trzeba przestrzegać kilku zasad. Zacznijmy od produktów.

Jajka użyte do biszkoptów muszą być świeże i powinny być zimne.

Mąka do biszkoptu - najlepsza będzie ta o obniżonej wartości glutenu (typ 650), można dodać trochę mąki ziemniaczanej, która spowoduje obniżenie zawartość glutenu w mące pszennej. Cukier do biszkoptu - najlepiej się sprawdzi drobny kryształek.

Sprawdź: Więcej przepisów na biszkopt!

Kilka sposobów na biszkopt

Jest kilka sposobów sporządzania ciasta biszkoptowego. Sposób na zimno, który polega na tym, że oddziela się żółtka od białek. Z białek ubija się sztywną pianę, powoli dodaje cukier, później ciągle ubijając dodaje się po jednym żółtku, a na koniec bardzo delikatnie wsypuje się przesianą mąkę.

Drugi sposób, też na zimno, polega na tym, że osobno uciera się żółtka z cukrem na puszystą masę i białka ubija się na sztywną pianę. Potem do ukręconych żółtek stopniowo dodaje się pianę i partiami przesianą mąkę.

Trzecia metoda tzw. na ciepło polega, na tym, że do miski wbijamy całe jaja, ubijamy i stopniowo dodajemy cukier. Następnie naczynie z masą jajeczną stawia się na garnku z wrzącą wodą i dalej ubija. Trzeba uważać, aby masa się nie przegrzała. Potem zestawia się z ognia, ciągle ubijając studzi się masę i na koniec wsypuje się napowietrzoną mąkę.

Biszkopt lubi powietrze

Chcąc zrobić dobry biszkopt należy pamiętać, że cała sztuka polega na tym, by wprowadzić do masy jak najwięcej pęcherzyków powietrza. Powietrze wprowadzane jest do ciasta w czasie ubijania masy jajowo-cukrowej, a także przy przesiewaniu mąki. Aby nie zniszczyć tej puszystej masy, trzeba bardzo delikatnie przełożyć ją do wysmarowanej wcześniej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy (tylko spód) i wstawić do nagrzanego piekarnika. W czasie pieczenia biszkoptu nie można otwierać piecyka, bo ciasto może opaść.

Biszkopt, z łaciny bis coctus znaczy dwa razy gotowany... i coś w tym jest, ponieważ biszkopt przygotowany metodą na ciepło nie kruszy się i nie opada po upieczeniu, jest bardziej puszysty i elastyczniejszy, niż biszkopt sporządzony na zimno.

Przepis na biszkopt, który zawsze się udaje

Składniki na biszkopt:

  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 5 jajek
  • trochę masła do wysmarowania dna tortownicy i mąki

Przygotowanie ciasta biszkoptowego:

Jajka wbić do miski, ubijać powoli dodawać cukier. Wstawić na garnek z gotującą się wodą. Ubijać na parze do białości. Miskę przełożyć na stół. Przesiać dwukrotnie mąkę i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Przełożyć ciasto bardzo delikatnie do wysmarowanej tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika (180st.C) i piec około 30 minut.


Sonda - Czy udaje ci się biszkopt - ciasto biszkoptowe?

Czy masz sprawdzony przepis na biszkopt, który zawsze się udaje? A może nie lubisz biszkoptów? Jeśli lubisz torty, rolady lub ciastka biszkoptowe, to raczej niemożliwe. /fot. Fotolia
Oceń4.50 / 18

Podobne w temacie Kuchnia na słodko

  • Knedle ze śliwkamiKnedle ze śliwkamiZe śliwek przygotujesz nie tylko pyszne desery! Oto danie obiadowe na słodko!
  • Zupa z owoców sezonowychZupa z owoców sezonowychZupa z owoców sezonowych tj. malin, jagód czy truskawek to danie idealne na letni obiad. Pokochają ją zarówno...
  • Ciasto z dyniPrzepis na ciasto z dyniCiasto z dyni jest pyszne i proste. Wypróbuj super przepis na ciasto dyniowe!
  • Ciasto z gruszkami - przepisBiszkopt z gruszkamiSezon na gruszki trwa dość długo - warto wykorzystać w pełni pyszny smak i aromat tych soczystych owoców!...

Skomentuj Przepis na biszkopt

Gość
Gość We-Dwoje.pl
Środa | 21 Maj 14, 13:02
+1    oceniono 1 raz
Gość We-Dwoje.pl
Re: Przepis na biszkoptPrzepis na biszkopt palce lizać!
Gość We-Dwoje.pl
Poniedziałek | 20 Sty 14, 20:40
+2    oceniono 2 razy
Gość We-Dwoje.pl
Re: Zasady udanego biszkoptuZ takich właśnie proporcji piekę biszkopt już od prawie 10 lat i za każdym razem wychodził. Przed skrytykowaniem przepisu proponuję zważyć te podane 5 łyżek mąki to zobaczycie, że będzie to ok. 120g (chodzi tu o czubate łyżki a nie płaskie). Biszkopt będzie lekki i nie za słodki. Zdarzyło mi się czasem dodać więcej cukru niż 1łyżka na 1 jajko i...więcej »
Gość We-Dwoje.pl
Czwartek | 7 Lut 13, 20:53
+3    oceniono 5 razy
Gość We-Dwoje.pl
Re: Zasady udanego biszkoptuTe proporcje to raczej na roladę biszkoptową są na dużą blachę
A co do udanego biszkoptu to mąkę proponuję przesiewać bezpośrednio do masy jajecznej i mieszać łopatką lub łyżką. Żeby ciasto miało równy wierzch to po upieczeniu odwracamy i tak studzimy.
Proporcje to 6 jajek, 1 szkl cukru (pudru lub drobnego kryształu), łyżka mąki ziemniaczanej,...
Gość We-Dwoje.pl
Czwartek | 7 Lut 13, 20:23
+1    oceniono 1 raz
Gość We-Dwoje.pl
Re: Zasady udanego biszkoptuTe proporcje to raczej na roladę biszkoptową są na dużą blachę
A co do udanego biszkoptu to mąkę proponuję przesiewać bezpośrednio do masy jajecznej i mieszać łopatką lub łyżką. Żeby ciasto miało równy wierzch to po upieczeniu odwracamy i tak studzimy.
Proporcje to 6 jajek, 1 szkl cukru (pudru lub drobnego kryształu), łyżka mąki ziemniaczanej,...
Gość We-Dwoje.pl
Czwartek | 31 Sty 13, 11:10
+6    oceniono 6 razy
Gość We-Dwoje.pl
Re: Zasady udanego biszkoptucos sie komus pokrecilo z tego wyjdzie omlet a nie biszkopt, 5 łyzek mąki???? Sprawdzony biszkopt to: 5 jaj, szklanka cukru i szklanka mąki.
Gość We-Dwoje.pl
Wtorek | 23 Wrz 14, 07:57
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Przepis na biszkoptHej! masz racje z tego przepisu raczej wyjdzie słodki naleśnik:-) . Ja dokładni robie biszkopt tak jak ty!"
666xionc
Niedziela | 25 Lis 12, 16:34
+1    oceniono 1 raz
666xionc
Re: Zasady udanego biszkoptuPrzepis z ****. Beznadzieja i na drugi raz się zastanów, co piszesz. Nie dajcie się nabrać, bo z tego żadne ciasto nie wyjdzie!!
Gość We-Dwoje.pl
Środa | 2 Maj 12, 23:32
+3    oceniono 3 razy
Gość We-Dwoje.pl
To nie to zdjęcie!!!Podany przepis nie ma nic (NULL, ZERO) wspólnego z podanym przepisem. To nie ta struktura!!! Do tego na zdjęciu dodano min. 2 razy więcej skrobi :P
Gość We-Dwoje.pl
Środa | 2 Maj 12, 23:29
+1    oceniono 3 razy
Gość We-Dwoje.pl
Re: Zasady udanego biszkoptuNie mniej istotna jest sprawa piekarnika. Piekarnik z dziadowsko ukształtowaną grzałką spaprze wszystko, a w szczególności właśnie biszkopt !!!
maria159
Wtorek | 27 Lip 10, 15:57
-3    oceniono 3 razy
maria159
Re: Zasady udanego biszkoptuspróbuję zrobić w ten sposób,ja mam inny,też fajny sposób na udany biszkopt.. od lat eksperymentowałam.. z różnym skutkiem :).. ale teraz już mam swój,niezawodny przepis.. ale może i ten okaże się równie dobry..
ami
Czwartek | 10 Cze 10, 12:56
-2    oceniono 2 razy
ami
Re: Zasady udanego biszkoptuChyba wypróbuję przepis
Napisz komentarz i dołącz do dyskusji

Podobne do Przepis na biszkopt

Zobacz
ostatnie wydanie tygodnika

Wysłanie formularza jest jednoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu We-Dwoje Polki.pl