Polki.pl
kom. (0)

Mięsne przekąski

Strona 2 z 3

Przekąski z wędlin

Szparagi zawinięte w szynkę

Składniki:

  • szparagi konserwowe
  • szynka konserwowa
  • majonez
  • szczypiorek

Mięsne przekąski

Sposób przygotowania:

Każdy plaster szynki smarujemy majonezem, na to kładziemy dwa szparagi, zwijamy i związujmy szczypiorkiem.

Rulony z szynki z pastą jejczną

Składniki:

  • 10 plastrów szynki
  • 4 ogórki konserwowe
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka oraz ogórki kroimy w drobna kostkę, następnie łączymy je z majonezem i drobno posiekanym szczypiorkiem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na każdy plaster szynki kładziemy pastę jajeczną, rolujemy i zawiązujemy Szczypczykiem.

Ruloniki z jabłkowym musem

Składniki:

  • gotowana szynka
  • mus jabłkowy
  • majonez
  • musztarda
  • cukier puder
  • sól, pieprz
  • owoce do przybrania (cząstki jabłek, kawałki pomarańczy, winogrona)

Sposób przygotowania:

Mus jabłkowy łączymy z majonezem i musztardą (na 1/2 szklanki musu i 1/2 szklanki majonezu wystarczy łyżeczka musztardy), przyprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Plastry szynki smarujemy przygotowana pastą, zwijamy w ruloniki, układamy na liściach sałaty. Wierzch każdej porcji ozdabiamy majonezem, dekorujemy owocami.

Szynka z pastą chrzanową

Składniki:

  • 10 plastrów wędzonej szynki
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 100 g sera żółtego
  • łyżka chrzanu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Kremówkę ubijamy na sztywno, mieszamy z serem i chrzanem, doprawiamy solą i pieprzem. Plasterki szynki przekrawamy na pół, połówki smarujemy pastą, zwijamy w rulony, spinamy wykałaczkami i podajemy.

Sałatka jarzynowa w szynce

Składniki:

  • szynka konserwowa w plastrach
  • marchew
  • pietruszka
  • seler
  • ziemniaki
  • kawałek pora
  • jajka
  • groszek konserwowy
  • ogórek kiszony
  • musztarda
  • majonez
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa na sałatkę ugotować w lekko osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo. warzywa, jajka, ogórki, por pokroić w kostkę. Dodać groszek konserwowy, majonez. Doprawić do smaku solą, pieprzem i musztardą. Gotową sałatkę zawijać w plastry szynki.

Oceń5.00 / 4

Podobne w temacie Kulinarne różności

Skomentuj Mięsne przekąski

Gość

Podobne do Mięsne przekąski

Zobacz
ostatnie wydanie tygodnika

Wysłanie formularza jest jednoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu We-Dwoje Polki.pl