Pizza Hawajska

Oba sosy dokładnie wymieszaj i gotową mieszanką posmaruj wierzch ciasta. Całość kolejno posyp ananasem, szynką, zieloną cebulką i mozzarellą....
/ 08.02.2013 10:53

Składniki

 

 

Ciasto:

  • 500g przesianej mąki pszennej
  • 250 ml lekko ciepłej wody
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

     

  • 1/2 łyżeczki cukru

    Pizza Hawajska

  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku do smaku
  • Sól do smaku

Dodatki:

  • 2 łyżki TABASCO ® Habanero
  • 1/2 szklanki sosu marinara lub przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka cienkich plasterków ananasa
  • 1 szklanka cienkich plasterków szynki pieczonej, pociętej na kawałki
  • 1/4 szklanki cienko pokrojonej zielonej cebuli
  • 3/4 szklanki tartego sera mozzarella
  •  

Sposób przygotowania

W misce mieszamy suche składniki na spód pizzy – mąkę, drożdże, cukier, czosnek i sól, a następnie łączymy z wodą i ugniatamy ciasto. Gdy będzie miało jednolitą konsystencję i będzie sprężyste, odstawiamy na min. 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni C, a z wcześniej przygotowanego i wyrośniętego ciasta formujemy okrąg. Wierzch smarujemy oliwą z oliwek, a następnie posypujemy solą i czosnkiem. Ciasto umieszczamy w piekarniku i pieczemy około 5 minut, uważając by nie przypalić spodu. Gdy lekko spuchnie, wyjmujemy ciasto i odstawiamy do ostygnięcia.

Oba sosy dokładnie wymieszaj i gotową mieszanką posmaruj wierzch ciasta. Całość kolejno posyp ananasem, szynką, zieloną cebulką i mozzarellą. Pizza powinna się piec 15-17 minut w 250 stopniach Celsjusza. Gotową kroimy w równe trójkąty i podajemy natychmiast.

Redakcja poleca

REKLAMA