Składniki
-
- 20 dag masła
- 3 jajka
- 2 dag drożdży
- 1 łyżka cukru pudru
- ½ szklanki gęstej śmietany
- 4 duże jabłka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki cukru pudru z wanilią
Sposób przygotowania
Dwa jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Mąkę (1 łyżkę odłożyć) przesiać na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki masło, pokruszone drożdże i cukier puder. Wszystko dokładnie posiekać nożem. Następnie wlać śmietanę wymieszaną z 2 żółtkami i 1 jajkiem. Zagnieść szybko miękkie, pulchne ciasto, owinąć je folią i wstawić na 15 minut do lodówki.
Jabłka umyć, obrać, podzielić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Następnie posypać je cynamonem i cukrem. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować cienko ciasto i wykroić krążki o średnicy 8 - 10 cm. Na każdym krążku położyć cząstkę jabłka, brzeg posmarować białkiem i zlepić pierożki. Gotowe pierożki przełożyć na natłuszczoną blachę, posmarować z wierzchu białkiem, po czym wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 10 minut w temperaturze 200ºC, po czym zmniejszyć nieco temperaturę do 180ºC i piec dalsze 20 - 25 minut. Rumiane pierożki wyjąć z piekarnika i jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem.
fot.sxc.hu