Pierożki z jabłkami

Dwa jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Mąkę (1 łyżkę odłożyć) przesiać na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki masło, pokruszone drożdże i cukier puder. Wszystko dokładnie posiekać nożem. Następnie wlać śmietanę wymieszaną z 2 żółtkami i 1 jajkiem. Zagnieść szybko miękkie, pulchne ciasto, owinąć je folią i wstawić na 15 minut do lodówki.
/ 13.10.2006 20:05

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 20 dag masła
  • 3 jajka
  • 2 dag drożdży
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ½ szklanki gęstej śmietany
  • 4 duże jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki cukru pudru z wanilią

Sposób przygotowania

Dwa jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Mąkę (1 łyżkę odłożyć) przesiać na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki masło, pokruszone drożdże i cukier puder. Wszystko dokładnie posiekać nożem. Następnie wlać śmietanę wymieszaną z 2 żółtkami i 1 jajkiem. Zagnieść szybko miękkie, pulchne ciasto, owinąć je folią i wstawić na 15 minut do lodówki.

Jabłka umyć, obrać, podzielić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Następnie posypać je cynamonem i cukrem. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować cienko ciasto i wykroić krążki o średnicy 8 - 10 cm. Na każdym krążku położyć cząstkę jabłka, brzeg posmarować białkiem i zlepić pierożki. Gotowe pierożki przełożyć na natłuszczoną blachę, posmarować z wierzchu białkiem, po czym wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec 10 minut w temperaturze 200ºC, po czym zmniejszyć nieco temperaturę do 180ºC i piec dalsze 20 - 25 minut. Rumiane pierożki wyjąć z piekarnika i jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem.

fot.sxc.hu

Redakcja poleca

REKLAMA