Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami to obowiązkowe danie wigilijne. Zobaczcie, jak je zrobić!
/ 11.10.2006 13:51

Pierogi z kapustą i grzybami to obowiązkowe danie wigilijne. Zobaczcie, jak je zrobić!

Zobacz: Wigilia z różnych regionów

Pierogi z kapustą i grzybami

Fot. Fotolia

Składniki:

  • 10 suszonych grzybów,

     

  • 1 nieduża główka kapusty,

     

  • 1 duża cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • ½ szklanki wywaru grzybowego,
  • sól, pieprz,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 jajko.

Sposób przygotowania:

Grzyby umyć, namoczyć na noc. Kapustę opłukać, poszatkować, posolić. Grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły, odcedzić, posiekać.

Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć w rondelku na maśle, dodać kapustę, podlać wywarem, dusić aż będzie miękka (ok. 1 godz.), odcedzić, posiekać, dodać grzyby, przyprawić i wymieszać.

Z mąki, jajka, soli i ciepłej wody zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Mąkę należy przesiać na stolnicę, uformować kopczyk a w nim wgłębienie. Do wgłębienia wlać płyn, jajka i zarabiać nożem a następnie rękami. Mąką posypać stolnicę, rozwałkować ciasto na płaty grubości 2 mm i wycinać krążki kubkiem.

Na każdym krążku kłaść łyżeczką farsz, zlepiać pierogi i partiami gotować we wrzącej osolonej wodzie. Gotować jeszcze chwilę po wypłynięciu. Wyjmować łyżką cedzakową.

A może coś mniej tradycyjnego?

Co powiesz na przepis na: Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Redakcja poleca

REKLAMA