Polki.pl
kom. (1)

Przepisy kulinarne z bloga Paleta smaku

Strona 3 z 7

Pieczona kaczka faszerowana jabłkami i żurawiną

To kaczka w możliwie najbardziej klasycznym wydaniu – stąd jabłka z dodatkiem żurawiny jako nadzienie, majeranek i estragon jako dominujące przyprawy. Mięso tak upieczonej kaczki jest soczyste, miękkie i rozpływa się w ustach... na pewno jest to przepis warty polecenia. Jako dodatki równie buraczki z dodatkiem chrzanu i kluski (takie z bułki i mleka). Jednak powroty do klasyki i smaków dzieciństwa mają swoje uroki.

Paleta smaku

SKŁADNIKI:

  • kaczka - obrana i oczyszczona o wadze ok. 2 kg
  • łyżka dobrego oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • majeranek z ogrodu
  • suszony estragon
  • 1 cebula czosnkowa
  • 2 jabłka (winne, ale mogą być też np. golden delicious)
  • 3-4 łyżki żurawiny suszonej

podawać z:

  • buraczkami
  • kluskami kładzionymi, pyzami na parze lub ulubioną kaszą

PRZYGOTOWANIE:

Sprawioną kaczkę wysmarować łyżką oleju lub oliwy i natrzeć dokładnie przyprawami – pieprzem, solą i ziołami – majerankiem, estragonem (także delikatnie w środku). Najlepiej wykonać tę czynność dzień wcześniej i zostawić kaczkę pod przykryciem na noc w lodówce.
Następnego dnia wyjąć wcześniej, by mięso uzyskało temp. pokojową. W środku umieścić pokrojone w ósemki jabłka ze skórką (usunąć gniazda nasienne), piórka cebuli i żurawinę. Kaczkę można zaszyć grubą nitką i związać nogi.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Umieścić mięso w żaroodpornym naczyniu do pieczenia lub brytfance – z pokrywką. Ja piekłam w płaskim, żaroodpornym naczyniu, włożonym w foliowy rękaw do pieczenia. Piec 1,5 godz. Rozciąć rękaw lub zdjąć pokrywkę i zapiec jeszcze 30 min (można zwiększyć temp do 190-200 stopni), aby zarumienić skórkę, polewając 2-3 razy wytopionym tłuszczem.
Podawać z buraczkami i kluskami/pyzami/kaszą – z czym tylko macie ochotę.

  • 3
  •   z 7 
Oceń4.89 / 9

Podobne w temacie Blog ze smakiem

Skomentuj Przepisy kulinarne z bloga Paleta smaku

Gość
AlicjaK.
Środa | 25 Kwi 12, 12:40
0    nie oceniono 0
AlicjaK.
Re: Przepisy kulinarne z bloga Paleta smakuTen pasztet wygląda tak, że ślinka cieknie!

Podobne do Przepisy kulinarne z bloga Paleta smaku

Zobacz
ostatnie wydanie tygodnika

Wysłanie formularza jest jednoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu We-Dwoje Polki.pl