Polki.pl
kom. (0)

Pieczeń cielęca

Składniki

  • 1,5 kg cielęciny (najlepiej z udźca)
  • 2 suszone grzyby
  • 10 dag szynki wędzonej
  • 4 jaja
  • 5 dag masła
  • "Vegeta"
  • sól, biały pieprz

Sposób przygotowania

Mięso umyć, rozbić tłuczkiem, natrzeć "vegetą", posypać zmielonymi suszonymi grzybami.

Trzy jaja ugotować na twardo, obrać i posiekać.

Dodać bardzo drobno pokrojoną szynkę i surowe jajo, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Na płacie mięsa równomiernie rozsmarować przygotowany farsz.

Mięso zwinąć, owiązać bawełnianą nicią, z wierzchu posolić. Włożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć wiórki masła. Wstawić mięso do niezbyt gorącego piekarnika i piec około godziny.

W czasie pieczenia przewracać i od czasu do czasu skrapiać wodą.

fot. sxc.hu

Oceń1.00 / 1

Podobne w temacie Cielęcina

  • Pieczona cielęcinaMięso nacieramy rozkruszonymi ziarnami jałowca. Wszystkie składniki marynaty mieszamy...
  • Cielęcina w sosie piwnymCielęcina w sosie piwnymCielęcinę umyć, osuszyć i naszpikować w poprzek włókien pokrojoną w paseczki słoniną. Na głębokiej patelni...
  • Żeberka cielęce duszoneŻeberka cielęce duszoneŻeberka obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu, wsypać mąkę, zrumienić, wlać tyle zimnej wody, by...
  • Steki cielęce w sosie pomidorowymSteki cielęce w sosie pomidorowymSteki natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, obsmażyć na maśle przez 5 minut z każdej strony.

Skomentuj Pieczeń cielęca

Gość

Podobne do Pieczeń cielęca

Zobacz
ostatnie wydanie tygodnika

Wysłanie formularza jest jednoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu We-Dwoje Polki.pl