Polki.pl
kom. (4)

Perliczka Wielkopolska - przepisy

Delikatne mięso Perliczki Wielkopolskiej jest idealne dla początkujących, gdyż nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Zawsze za to zachwyci niecodziennym smakiem i wyrafinowanym charakterem. Warto znaleźć ulubiony sposób przyrządzania perliczki, aby docenić jej niecodzienny smak i zdrowotne walory.

Perliczka po staropolsku

Składniki:

  • tuszka Perliczki Wielkopolskiej DROP 1,3 - 1,5 kg
  • 15 dag słoniny, 3-4 szerokie płaty, a resztę przygotować do szpikowania
  • 2 dag bułki tartej
  • 5 dag masła
  • sól, pieprz, rozmaryn do smaku

Tuszkę perliczki opłukać i osuszyć, naszpikować słoniną, posypać solą, pieprzem i rozmarynem od wewnątrz i zewnątrz, obłożyć szerokimi plastrami słoniny i owinąć nitką. Odłożyć w chłodne miejsce. Piec w piekarniku w foremce lub naczyniu żaroodpornym w temperaturze 180°C ok. 1 godzinę. Pod koniec pieczenia posypać tuszkę bułką tartą, zwiększyć temp. do 230°C i polewać rozpuszczonym masłem. Piec do momentu aż skórka nabierze pełnego, złocistego koloru.

Rolada z perliczki

Składniki:

  • tuszka Perliczki Wielkopolskiej DROP 1,3 - 1,5 kg
  • boczek wędzony parzony
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek, sól, pieprz,
  • papryka

Perliczkę umyć i wytrybować z kości. Mięso delikatnie rozbić tłuczkiem, posypać delikatnie solą, pieprzem, majerankiem, papryką i natrzeć czosnkiem. Na tak przygotowaną tuszkę ułożyć pokrojony w plastry boczek wędzony parzony, całość starannie zwinąć w roladę, owinąć w folię aluminiową. Piec w temp. 150°C ok. 45 min. Po 45 min. odwinąć z folii i piec 15 min. w temp.180°C. Podawać pokrojoną w plastry.

Filety z perlicy z zielonym pieprzem

Składniki:

  • 4 filety z Perlicy Wielkopolskiej DROP
  • 20 dag masła
  • 2 dymki
  • 4 łyżki gęstej słodkiej śmietany
  • 2 łyżki zielonego pieprzu

Rozpuścić na patelni masło i zarumienić równo przyprawione solą i pieprzem filety. Dorzucić posiekana dymkę i piec pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 5 - 8 minut. Po tym czasie dodać pieprz zielony i śmietanę, dobrze wymieszać i dusić jeszcze przez 8 - 10 minut. Podawać z ryżem lub pieczonymi ćwiartkami ziemniaków.

Perlica wenecka

Składniki:

  • tuszka Perliczki Wielkopolskiej DROP (1,2 - 1,3 kg)
  • 4 dag masła lub margaryny
  • 5 dag grubej słoniny w całości
  • olej
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 4-5 dużych pomidorów obranych ze skórki
  • 2-3 goździki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, natka pietruszki

Umytą perliczkę natrzeć dokładnie solą i pieprzem, włożyć do głębokiego naczynia żaroodpornego (lub brytfanny), polać roztopionym masłem i 3-4 łyżkami oleju, dodać pokrojoną w kostkę słoninę, goździki, oprószyć odrobiną startej gałki muszkatołowej. Podroby i szyję gotować osobno do miękkości w osolonej wodzie i wystudzić, z szyi wydzielić mięso i razem z podrobami drobno pokroić Perliczkę wstawić do gorącego piekarnika i zrumienić na ostrym ogniu 230 st. C, po czym zmniejszyć płomień 180 st. C i dodać do mięsa pokrojone w cząstki pomidory oraz wcześniej przygotowane mięso z szyi i podroby. Całość podlać winem, przykryć folią aluminiową i dusić do miękkości polewając raz po raz sokiem spod pieczeni. Następnie zdjąć folię, przypiec mięso na złoty kolor, wyjąć z sosu (sos nie powinien być zbyt gęsty).
Sos przecedzić przez sitko, odparować do konsystencji miodu, dodać przygotowane i rozdrobnione wcześniej podroby i mięso, doprawić solą, pieprzem i przelać do sosjerki.

Oceń3.78 / 9

Podobne w temacie Kuchnia polska

  • Powidła śliwkowePowidła śliwkoweNa przełomie XIX i XX wieku tereny Dolnej Wisły porośnięte były sadami śliwkowymi. Były to głównie śliwki...
  • Wiosenna botwinkaWiosenna botwinkaBotwina to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Nazwą tą przyjęło się określać zupę, której botwina...
  • Wiosenne zupyWiosenne zupyGdy na straganach pojawiają się tak upragnione i długo wyczekiwane pierwsze młode warzywa, ochoczo trafiają...
  • Rosół doskonałyRosół doskonałyRosół - rzec by można - potrawa banalna. Zna ją każdy i co drugi z nas z pewnością zajada go w niedzielny...

Skomentuj Perliczka Wielkopolska - przepisy

Gość
Gość We-Dwoje.pl
Niedziela | 17 Lut 13, 10:14
-1    oceniono 1 raz
Gość We-Dwoje.pl
Re: Perliczka Wielkopolska - przepisyzbyt mło przepisów
Gość We-Dwoje.pl
Sobota | 8 Sty 11, 14:01
+1    oceniono 3 razy
Gość We-Dwoje.pl
Re: Perliczka Wielkopolska - przepisyPrzepis rewelacyjny, perliczka wyszła przepyszna. Jedyna moja modyfikacja - do rozpuszczonego masła dodałam ząbek czosnku. PYCHA !!!!
Gość We-Dwoje.pl
Sobota | 18 Gru 10, 10:31
-1    oceniono 1 raz
Gość We-Dwoje.pl
Re: Perliczka Wielkopolska - przepisyudka z perliczki
Gość We-Dwoje.pl
Czwartek | 30 Kwi 09, 13:48
-1    oceniono 1 raz
Gość We-Dwoje.pl
Re: Perliczka Wielkopolska - przepisykto zna ten wie

Podobne do Perliczka Wielkopolska - przepisy

Zobacz
ostatnie wydanie tygodnika

Wysłanie formularza jest jednoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu We-Dwoje Polki.pl