Paruchy (kluski na parze)

Z przesianej mąki przygotować ciasto drożdżowe, osolić do smaku, wyrobić najlepiej ręką i odstawić aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić na 15 do 18 placuszków jednakowej wielkości (albo zrobić sobie takie wałki i kroić na równe części).
/ 13.10.2006 09:56

Składniki

  • 50 dkg mąki (najlepiej tortowa),
  • 4 dkg drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 jajka,
  • 1.5 szkl. mleka,
  • 3 łyżki powideł,
  • 6 dkg masła,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania

Z przesianej mąki przygotować ciasto drożdżowe, osolić do smaku, wyrobić najlepiej ręką i odstawić aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić na 15 do 18 placuszków jednakowej wielkości (albo zrobić sobie takie wałki i kroić na równe części). Na każdy placuszek położyć po łyżeczce powideł i starannie zlepić nadając im kształt kulek. Odłozyć aby wyrosły.

Jeśli mamy wkładkę do garnka do gotowania na parze wkładamy do garnka z małą ilością wody, układamy pampuchy i przykrywamy innym garnkiem lub pokrywką albo można układać na sciereczce nałożonej na płaski garnek. Gdy woda zacznie sie gotować układamy pampuchy i przykrywamy miseczką lub pokrywką - wypukłą. Gotujemy ok. 6 do 8 min. (ja gotuję 8 min.), ale żeby nie za długo bo opadną.

Podawać gorące polane śmietaną z małą ilością cukru lub z sosem truskawkowym.

Można podawać pampuchy z różnymi sosami niesłodkimi, ale wtedy zwykle robi się je bez nadzienia.

Redakcja poleca

REKLAMA