Tradycyjne, jak u babci - smak naszego dzieciństwa!
fot. serwis prasowy Bracia Urbanek
Składniki na pączki z powidłami:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 6 żółtek i 1 jajko
- 15 dag masła klarowanego
- 1 szklanka słodkiej śmietany
- rozczyn (5 dag drożdży, 1 łyżka cukru, 1 łyżka mąki pszennej, 0,5 szklanki ciepłego mleka)
- powidła śliwkowe
- 1 kg smalcu
- cukier puder do posypania lub lukier
Sposób przygotowania pączków:
1. Składniki rozczynu wymieszaj ze sobą i odstaw na 15 minut.
2. W tym czasie wymieszaj mąkę z cukrem, jajami, masłem i śmietanką - w razie potrzeby dodaj więcej mąki.
3. Do masy dodaj wyrośnięty rozczyn i wyrabiaj ciasto, z którego formuj następnie 5 cm kulki.
4. W każdej kulce zrób dołek, włóż łyżeczkę powideł i dokładnie zlep boki.
5. Pączki układaj na oprószonym mąką blacie do wyrośnięcia na ok. 10 minut, a w tym czasie roztop w garnku smalec.
6. Po ok. 10 minutach kulki wrzucaj do gorącego tłuszczu i smaż z obu stron przez ok. 5-10 minut (pamiętaj - pierwsze pączki smażą się dłużej, ostatnie krócej).
7. Kiedy ostygną, posyp je cukrem pudrem.
Na podstawie materiałów prasowych firmy Bracia Urbanek