Orzeźwiająca moc sorbetów

Latem, gdy ciepłe promienie słońca towarzyszą nam przez cały dzień, szczególnie pragniemy chwili odpoczynku i chłodnego orzeźwienia. Właśnie wtedy warto sięgnąć po sorbety.
/ 30.08.2006 09:56
Sorbet to wymarzony produkt na letnie dni, kiedy organizm łaknie słodkiego i lekkiego orzeźwienia.
W porównaniu do lodów mlecznych owocowych, są one o wiele bardziej soczyste, orzeźwiające i mają intensywny smak świeżych owoców.


Sorbety są także mniej kaloryczne od tradycyjnych lodów, ponieważ w odróżnieniu od nich, nie zawierają tłuszczu ani mleka. To właśnie te walory powodują, że szczególnie latem doceniamy ich chłodzącą moc.
Lody powstały ponad 5 000 lat temu w Chinach. Wyrabiano je wówczas za śniegu, kruszonego lodu i wonnych owoców, a więc podobnie jak dzisiejsze sorbety nie zawierały one składników mlecznych. Jednak na kartach sorbetowej historii szczególną rolą zapisali się arabscy smakosze. Wynaleźli oni chłodzący napój szarba - kompozycję zamrożonych soków lub przecierów owocowych i cukru, często z dodatkiem alkoholu. Receptura orientalnego sorbetu trafiła w średniowieczu na południe Europy, a jedną z jego dzisiejszych odmian jest, oprócz lodów sorbetowych, także grecka granita.
Obecnie, podobnie jak przed tysiącami lat, dominującym składnikiem sorbetów jest woda. Przykładowo, w sorbetach Zielonej Budki stanowi ona około 60 % składu. Pozostałą część tworzą kawałki owoców, koncentraty i przeciery owocowe - około 22% oraz cukier - około 18% zawartości. Dzięki dominującej zawartości mrożonej wody i owoców, sorbety stanowią pyszny, orzeźwiający i pobudzający smakołyk.
Drugą zaletą sorbetów, obok mocy orzeźwiających, jest ich lekkość, która sprawia, że możemy się nimi rozkoszować nawet podczas diety. Sorbety mają bowiem nawet o połowę mniej kalorii niż lody mleczne czy też te produkowane na bazie śmietany. Co równie ważne, są one całkowicie pozbawione tłuszczu!: 100 gram sorbetu malinowego zawiera tylko około 110 kalorii, sorbetu cytrynowego - 144 kalorii, a sorbetu truskawkowego – 120 kalorii. Sorbety zaczęły się cieszyć coraz większym uznaniem konsumentów wraz z pojawieniem się mody na aktywny tryb życia i dbanie o zgrabną sylwetkę. Szczególnie popularne są obecnie wśród kobiet ze średnich i dużych miast, świadomie kształtujących swoją dietę. Według ekspertów firmy "Zielona Budka" najbardziej lubiane smaki to: truskawkowy, malinowy i cytrynowy.

Redakcja poleca

REKLAMA